Bij aankoop van 1 BIG MAC menu 1 gratis hamburger erbij!

Bij aankoop van 1 kerstboom naar krijgt u 1 standaard cadeau

Het weer van deze week

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

let op met sociaal media!

Sociaal Media gebruik kinderen 10 - 12 jaar

steeds zelfstandiger
BNN
Kinderen tussen 10-12 jaar hebben een eigen game console zoals een Wii, DS een Playstation
Je zit nu eigenlijk dagelijks op internet zonder dat je er bij na denkt
Spellen en Contacten:

Jullie ontdekken nu van alles in de media zonder dat ouders dat weten, laat staan dat ouders er steeds bij zijn. Ook vragen ze niet meer eerst of papa of mama het goed vinden om iets te mogen doen, of een game te mogen spelen.

Het is lastig omdat je ouders toch altijd nieuwschierig zijn naar wat jullie aan het doen zijn. Daarom is het altijd fijn om eerlijk te zijn tegen je ouders.
Jongeren onder de 16 jaar:

- moeten altijd aan je ouders vragen als ze online iets willen bestellen.

- mogen geen gebruik maken van video's die onder de 18 jaar staat.

- zijn leerplichtig en zijn verplicht om naar school te gaan

- Geen gebruik maken van alcohol en drugs

- In overleg met ouders voordat je wat gaat doen
Tv kijken


Zit niet te lang achter de tv, maar ga bijvoorbeeld je huiswerk maken. Als je teveel tv kijkt loop je achter op je huiswerk of juist school.
Je kunt ook bijvoorbeeld in je vrije tijd gebruik maken van een boek dat je leuk vind of dat je iets leuks gaat doen met je vrienden of vriendinnen. Je mag maximaal 3 uur per dag achter de tv zitten en tv kijken. Hoe meer je tv kijkt hoe slechter het ook is voor je ogen.
Internet
Via internet zijn jullie vooral met jullie eigen vrienden in contact (niet niet echtr met vreemden), en meestal in een game, maar ook al wel via sociale media zoals Facebook. Vanaf 11 jaar gaan sommigen kinderen contact met vreemden spannend vinden. Dat hangt samen met de puberteit. Dit hangt ook af van je vrienden. Als puber ben je meestal al snel op zoek naar uitdagingen en vind je het leuk om anoniem te praten met anderen.

YOUTUBE NUMMER 1

AMSTERDAM
YouTube


YouTube is nog steeds favoriete website nummer 1. Een kleine groep zet nu de eerste stappen in het zelf maken van media, zoals een eigen website, of een eigen filmpje dat ze dan ook op YouTube zetten.

In-app aankopen en reclame
Veel apps laten reclame zien die je naar een andere website wijzen. Hiermee willen ze de hoofdpersoon geld laten betalen voor de groei van de app. Maak duidelijke afspraken met je kind over online betalingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind eerst toestemming vraagt om iets te kopen. Als je kind meer geld heeft uitgegeven dan een kind van die leeftijd kan betalen, kun je dit geld meestal terugkrijgen.

Tip: Volg je kind in zijn interesse
Ga samen eens naar de bibliotheek (die is gratis voor kinderen) en zoek naar spannende of onderwijs boeken, games en dvd?s die passen bij zijn of haar interesse. Zo leert een kind wat er allemaal nog meer is.
Dit is de kop voor de foto hieronder
VEILIG MEDIAGEBRUIK
Steeds vaker krijgen kinderen op de basisschool les over veilig internet en de omgang met sociale media. Zo krijgen kinderen niet alleen thuis, maar ook op school te horen welke regels er zijn.

Als je merkt dat kinderen op school aan de gang gaan met sociale media, vraag dan of ze ook les krijgen in veilig internet. Er zijn een paar belangrijke thema's die in de klas besproken zouden moeten worden.
Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is pesten via socialmedia zoals: whatsapp, facebook, instagram ,snapchat.

Hoe je dit herkent?

Is dat het meestal via internet gaat . Normaal pesten zie je sneller dan cyberpesten. Als je gepest word geef dit dan zo snel mogelijk aan op school bij je mentor of thuis aan je vader en moeder.

Tips:

advies mediagebruik
ROTTERDAM:
Tip 1: stop ruim voor bedtijd met gamen
Tip 2: liever geen eigen tv of tablet
Tip 3: laat de jongste broertje of zusje niet meekijken
Tip 4: spreek vaste momenten af
Tip 5: goed gedrag online
Tip 6: voorzichtig zijn met eigen gegevens
Tip 7: afspraken over online geld uitgeven

WAAR KUN JE OP LETTEN?

AMSTERDAM
Jullie ouders moeten zelf ook goed opletten met wat jullie doen en met jullie online contact hebben. Kinderen kunnen vanaf 9 jaar ook nep profiel aanmaken.

Let er vooral op dat je niet te veel foto's van jezelf maakt en deelt, en spreek af dat jouw ouders ook mee kunnen kijken. Geef ook nooit aan onbekende vrienden je informatie over waar je woont of waar je naar school gaat, enzovoort.

Ga ook nooit met onbekende mensen in een gesprek. Loop gewoon door en negeer de mensen die informatie willen weten over je. Bel eventueel je mama of iemand die je wilt bellen. De onbekende mensen lopen meestal dan weg.

Wat je ook kunt doen is lopen naar een plek waar het druk is, want daar heb je ook minder kans.