Mijn

Eigen

Krant

Het weer
Vandaag wordt zwaarbewolkt met lichte regen
Lola Vanhee / Woensdag 7 maart 2018 / Mijn Zelfgemaakte Krant

Zeespiegel stijgt sneller

De zeespiegel begint sneller te stijgen en tegen het einde van deze eeuw zal ze 65 centimeter hoger liggen. Dat blijkt uit een studie die maandag gepubliceerd werd.
Bron: Belga
De stijging van de zeespiegel, die momenteel ongeveer 3 millimeter per jaar bedraagt, kan ruim verdrievoudigen tot 10 millimeter per jaar tegen 2100. Het is het tijdschrift Proceedings of the National Academy
of Sciences of the United States of America, kortweg PNAS, dat de cijfers publiceert.
Verdubbeling:
De resultaten van het onderzoek, dat informatie van satellieten van de afgelopen 25 jaar verzamelde, ?zijn min of meer in overeenstemming met de voorspellingen van het rapport AR5 uit 2014 van de VN-expertengroep over het klimaat (Giec). De versnelling, veroorzaakt door het versnelde smelten van Groenland en Antarctica, kan mogelijk de totale stijging van de zeespiegel tegen 2100 doen
verdubbelen, vergeleken met voorspellingen die uitgingen van een constante stijging?, zegt de hoofdauteur van de studie, professor Steve Nerem van de Universiteit van Colorado. Met de stijging die ieder jaar versnelt, zou de zeespiegel meer dan 60 centimeter stijgen tegen het einde van de eeuw, zegt professor Nerem. ?En dat is een voorzichtige schatting.? Twee oorzaken
De klimaatverandering zorgt op twee manieren voor de stijging van de zeespiegel: ten eerste smelten de ijskappen aan de polen. Ten tweede nemen de broeikasgassen in de
atmosfeer toe. Dat laatste fenomeen zorgt voor de opwarming van de oceaan. Warm water, minder dicht dan koud water, neemt meer ruimte in. Dat mechanisme is al verantwoordelijk voor de helft van de 7 centimeter stijging die de voorbije 25 jaar is gemeten, zegt professor Nerem. "Deze studie benadrukt de belangrijke rol die de gegevens kunnen spelen die verzameld worden via satelliet, om prognosemodellen te bevestigen", zegt klimatoloog John Fosullo van het Nationaal Centrum voor Atmosferisch Onderzoek, en medeauteur van de studie.

"Belgen eten te veel vlees"

Bron: Belga
De Belg eet gemiddeld 770 tot 980 gram vlees per week. Dat is 2 tot 2,5 keer meer dan de aanbeveling om wekelijks niet meer dan 400 gram te consumeren. Dat staat in een nieuw rapport van Greenpeace dat gewijd is aan de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming. "Slechts 10 procent van de Belgen respecteert de officiële aanbevelingen. En zelfs bij kinderen tussen 3 en 13 jaar oud ligt de consumptie van dierlijke eiwitten bijna twee maal hoger dan nodig?, schrijft Greenpeace."Enkel voordelen aan minderen met vlees"
Nochtans, zegt de milieuorganisatie, heeft minder vlees eten ?alleen maar voordelen op het vlak van gezondheid, klimaat, milieu en dierenwelzijn, als je weet dat in België elk jaar meer dan 300 miljoen dieren worden gedood met het oog op consumptie?.Als de landbouwsector op de ingeslagen weg doorgaat, zal hij over enkele decennia verantwoordelijk zijn voor 52 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen, aldus Greenpeace. Daarvan zal 70 procent veroorzaakt zijn door de productie van vlees en melkproducten.
Plastic, plastic en nog eens plastic
Een occasionele tropische vis. Daar moest de Britse duiker Rich Horner het dan maar mee doen toen hij zich in het water waagde aan een ooit zo mooie duikplaats nabij de Indonesische toeristische trekpleister Bali. Intussen zetten de autoriteiten alles op alles om het bezoedelde paradijs van weleer van de ondergang te redden, maar zonder veel succes.In de video is te zien hoe de Brit zich een weg baant door de zee van afval. "Plastic zakken, plastic flessen, plastic potjes, plastic emmers, plastic rietjes, plastic mandjes, nog wat plastic zakjes, plastic, plastic, plastic"
Poetsstation: Die werden gemaakt aan duiksite Manta Point, een plekje in de zee dat doorgaans geregeld bezocht wordt door grote aantallen manta?s, die er zich van hun parasieten laten ontdoen door de kleinere visjes die er normaal in groten getale aanwezig zijn. Maar in de video passeren slechts een paar verdwaalde visjes en valt slechts een eenzame manta te spotten. Verrassing, verrassing. Er waren helemaal niet veel mantas in dit poetsstation??, zucht Horner. Volgens de Brit zien duikers geregeld wel wat ?wolken plastic? passeren in de zee maar wat hij deze keer zag, sloeg ook hem compleet met verstomming.

Groep pesticiden doodt bijen

Bron: Belga
Het pesticide neonicotinoïde bedreigt bijen, zo waarschuwt de Europse voedselwaakhond. Neonics, zoals het in de Europese wandelgangen heet, werd vijf jaar geleden tijdelijk verboden vanwege het vermoeden dat het inderdaad schadelijk was voor bijen. Dat wordt nu bevestigd.
Het pesticide is schadelijk voor bijen. Aangezien het al enkele jaren niet goed gaat met onze bijenpopulatie en die een belangrijke schakel vormt in onze voedselproductie, is dat belangrijk nieuws.

Nieuwe aardbeving treft Papoea-Nieuw-Guinea

Bron: Belga
Papoea-Nieuw-Guinea is deze nacht opnieuw getroffen door een aardbeving. De schok had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter, zo meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van schade of slachtoffers.
De schok werd in het westen van Papoea-Nieuw-Guinea gevoeld. De haard van de beving bevond zich op een diepte van ongeveer tien kilometer, aldus nog USGS. De hevige aardbeving die vorige week Papoea-Nieuw-Guinea trof, heeft aan minstens 67 mensen het leven gekost. Dat meldt de hulporganisatie Rode Kruis. Duizenden mensen zijn door de aardschok dakloos geworden en hebben geen toegang meer tot water en eten, zegt de organisatie nog. 17.000 mensen ontheemd
?Er werden in totaal 143.000 mensen getroffen.