Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken

2018,een seconde langer ?

Het jaar 2017 zal in Belgiƫ een seconde langer duren dankzij een nieuwe schrikkelseconde in de Oudejaarsnacht
door www.knack.be/nieuws
Op 31 december springt de klok om 23 uur 59 minuten 59 seconden niet naar 00.00 uur maar naar 23 uur 59 minuten 60 seconden. In Belgiƫ spelen we derhalve op 1 januari 2017 om 00.59.59 met de schrikkelseconde.
De tijdsschaal komt tot stand door het gemiddelde van tientallen atoomklokken verspreid over heel de wereld (ook in de Koninklijke Belgische Sterrenwacht), vermeerderd met een aantal seconden (schrikkelseconden genaamd) die ervoor zorgen dat de atoomtijd overeenstemt met de omwenteling van de Aarde.
De omwentelingssnelheid van onze planeet is nu eenmaal niet stabiel. Ze heeft een langetermijn vertraging in haar dagelijkse rotatie, door de afremmende kracht van de getijden. Daardoor verlengt de dag met ongeveer 2 milliseconden per eeuw. De officiƫle seconde is gedefiniƫerd als "de duur van 9.192.631.770 periodes van de straling die overeenkomt met de overgang tussen de twee hyperfijne energieniveaus van de grondtoestand van het Cesium-133 atoom".
De overeenkomstige duur van een seconde is een beetje kleiner dan wanneer men de duur van een dag deelt door 86400. De UTC gaat bijgevolg een beetje vlugger dan de "aardrotatie klok".
.

Na de sneeuwstormen, extreme koude

door De Standard
De Amerikaanse Oostkust krijgt opnieuw met extreem winterweer te maken. Na de sneeuwstormen worden de komende dagen nu diepvriestemperaturen voorspeld.

De combinatie van wind en polaire lucht kan ?gevaarlijk koude omstandigheden? creƫren in een gebied dat zich uitstrekt van Maine in het noorden tot South Carolina, zo waarschuwt de Amerikaanse Nationale Weerdienst.

In Boston zal het kwik volgens de weerdiensten naar -20 dalen, maar door de koude wind zal dat aanvoelen als -28 graden. Onder meer in New York en Washington worden temperaturen onder -10 verwacht.

?Het kan erg gevaarlijk zijn?, zeg meteoroloog Dan Pydynowski. ?Elk stuk huid dat bloot is kan in enkele minuten bevriezen.?

Aan het Lincoln Memorial in Washington en op Times Square in New York zijn opvallend minder toeristen. ?Ik heb het nog nooit zo koud gehad?, zegt de 19-jarige studente Zoie Irwin die Washington bezoekt.
Evacuaties wegens wateroverlast in het zuidwesten van Duitsland
Weernieuws Zware regenval gecombineerd met dooi heeft voor overlast gezorgd in het uiterste zuidwesten van Duitsland. In het plaatsje St. Blasien in het Zwarte Woud is een straat ontruimd vanwege overstromingen en aardverschuivingen. Dat meldt de politie.

Zo?n honderd inwoners zijn in een sporthal opgevangen. De politie waarschuwt voor een mogelijke catastrofe. Voor zover bekend is niemand tot nu toe gewond geraakt. Ook in Menzenschwand even verderop is de situatie kritiek.
Reddingsdiensten zijn in groten getale aanwezig om hulp te bieden.

2018, het jaar van de aardbeving

door www.eoswetenschap.eu/natuur
2018 moet nog beginnen en het werd onlangs in de media al uitgeroepen tot het jaar van de aardbeving. Blijkbaar niet in het vooruitzicht van het uitkomen van mijn boek over aardbevingen, maar omdat geologen blijkbaar verwachten dat 2018 een rampenjaar wordt door een ?forse' toename van het aantal zware aardbevingen. Maar is dat zo?

Landen getroffen door windhoos

door De Gazet Van Antwerpen
Landen -

Het Vlaams-Brabantse Landen is afgelopen nacht, tijdens het stormweer, getroffen door een heuse windhoos. Die richtte vooral heel wat schade aan in de deelgemeenten Waasmont, Walshoutem, Wezeren en Walsbets. Bij enkele woningen ging zelfs het volledige dak eraf. Dat melden de lokale politie van de zone Landen/Linter/Zoutleeuw en de lokale brandweer.

De windhoos trok van Waasmont naar Gingelom en trof over een afstand van enkele honderden meters verschillende woningen, onder meer langs de Hannuitsesteenweg en de Waasmontstraat.
Her en der werden dakpannen afgerukt en waaiden schoorstenen omver maar bij een tweetal huizen vloog zowat het hele dak weg. In de St-Norbertusstraat waaide een dikke boom omver en beschadigde daarbij ook elektriciteitskabels.