Boef boos om aangifte
27 sep. 2016 in BINNENLAND
Nederlanders gunnen hem het succes niet, daarom strooien ze met beschuldigingen. Dat is de strekking van het vlog waarin rapper Boef reageert op de nieuwste aantijgingen aan zijn adres. Een vrouw uit Beverwijk heeft aangifte tegen hem gedaan wegens dierenmishandeling.

Dagblad vandaag

'Productie elektrische auto stuk vervuilender'
Een elektrische auto mag wel minder broeikasgas uitstoten, de productie ervan vergt twee keer zoveel energie als die van conventionele auto's, staat in een Noorse studie.
Door: Michael Persson 6 oktober 2012, 16:58

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Krant Radoua Vandaag

En de winnaar van het Rotterdams Filmfestival is... het poëtische The Widowed Witch
Filmfestival Rotterdam kent sterke editie
Het Chinese satirische plattelandsepos The Widowed Witch is vrijdag bekroond met de Tiger Award, de belangrijkste prijs op het Rotterdamse filmfestival IFFR.
Door: Bor Beekman 2 februari 2018, 19:00
Chihan El-Allati
Een rechtbank in Bangladesh heeft oppositieleider Khaleda Zia veroordeeld tot vijf jaar cel. Ze zou als premier met haar zoon en medewerkers omgerekend zo'n 200.000 euro hebben verduisterd,
Vooral veel vragen na verklaring Kroon

Door Olof van Joolen
2 uur geleden in BINNENLAND


AMSTERDAM - De tweede verklaring van Ridder Militaire Willemsorde Marco Kroon over het doden van een vijand ruim tien jaar terug in Afghanistan geeft maar in beperkte mate antwoord op de vragen die er sinds het bekend worden van het incident zijn.

1 / 2
Marco Kroon.? Hollandse Hoogte
De drie belangrijkste staan hieronder op een rij, waarbij de antwoorden voorlopig ontbreken omdat Kroon volgens zijn raadsman los van zijn verklaring niks wil zeggen.

Bekijk ook:
Kroon: ik doodde ontvoerder uit lijfsbehoud
Waarom meldde Kroon het niet eerder?
De majoor begint zijn verklaring door te erkennen dat het de vraag is die hem de afgelopen weken het meest is gesteld: waarom vertelt hij dit niet eerder? Hij zegt er nog geen antwoord op te kunnen geven, om dat later in zijn verklaring alsnog wel meerdere keren te doen. Kern van zijn argumentatie is dat een lopende operatie gecompromitteerd zou werden en wellicht zelfs stil zou worden gelegd.
Het klinkt als een volstrekt logische redenatie, maar is dat in de militaire wereld niet. Kroon stelt dat een officier meerdere niveaus hoger moet ?meedenken.? Dat klopt, maar meedenken is iets anders dan besluiten voor die rangen. In Afghanistan stonden er - alleen al in de Nederlandse taskforce Uruzgan - drie officieren boven Kroon, toen nog kapitein.
Dat hij iemand heeft gedood zonder het hen te melden, kan Kroon in strafrechtelijke zin het zwaarst worden aangerekend. Hij overtreedt er een belangrijk dienstvoorschrift mee dat is bedoeld om de juistheid van namens de overheid toegepast geweld te kunnen toetsen. Een van de fundamenten van onze rechtsstaat.
Waarom komt Kroon met deze verklaring terwijl het onderzoek nog loopt?
In zijn verklaring van drie weken terug gaf de Ridder Militaire Willemsorde aan alle vertrouwen te hebben in de goede afloop van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie doet. Hij wilde het laten bij zijn verklaring op hoofdlijnen. Hoewel het onderzoek zeker nog niet is afgerond, komt Kroon nu toch al met een statement vol details en nieuwe elementen.
Wat met name opvalt, is dat hij toegeeft zonder overleg of toestemming een inlichtingenoperatie te zijn gestart naar de man die hem kort gevangen nam, ondervroeg, mishandelde en ?bovenal vernederde?. Kroon stelt dat hij meer openheid geeft ter voorkoming van verkeerde beeldvorming vanwege speculaties in de pers gisteren.
Waar hij daarmee op doelt, is niet zeker. Het enige wat gistermiddag over Kroon werd gepubliceerd was een tweet van een journalist met exact de strekking van Kroon zijn latere verklaring. Het lijkt de vraag of de officier zich met de verklaring niet meer kwaad dan goed doet.
Moeten we Marco Kroon geloven?
Het verhaal dat hij naar buiten heeft gebracht is vooralsnog puur dat van Kroon. Er zijn geen stukken of andere bronnen die het onderschrijven. Hij claimt te zijn ontvoerd en op een later moment de verantwoordelijke te hebben gedood door een magazijn op hem leeg te schieten.
Dat lijken gebeurtenissen die in de kleine groepen waarin commando?s opereren niet onopgemerkt kunnen blijven. De grote vraag is daarom: wat hebben zijn ploeggenoten gezien? Hebben ook zij jarenlang gezwegen? Of houden ze een andere lezing van de geschiedenis erop na?
Vast staat dat Kroon binnen defensie geen onomstreden figuur was en is. Zijn reputatie kreeg een knauw toen hij in een strafzaak verzeild raakte vanwege drugs- en verboden wapenbezit. Alleen het laatste feit werd bewezen. Hij werd veroordeeld vanwege bezit van een stroomstootwapen.
Maar daarmee waren intern de twijfels niet in één keer weg, zo kreeg De Telegraaf na het uitkomen van de eerste verklaring over het niet gemelde geweldsincident te horen. Marco Kroon stelt altijd als één man voor zijn kerels te staan. Het is alleen de vraag of de defensieorganisatie in dit geval wel als één man voor Marco Kroon staat.

Lees meer over
marco kroon
afghanistan
verklaring

POPULAIRE VIDEO'S


07 feb.
Tramtuig rost bestuurder af om idiote reden


07 feb.
Zo stelen criminelen ongezien je pinpas


07 feb.
Pechvogel blijft door het ijs zakken


07 feb.
Hacker (18) door de mand na grootspraak
Gerelateerde artikelen

06:59
Binnenland
Kroon: ik doodde ontvoerder uit lijfsbehoud

07 feb.
Binnenland
Verklaring Kroon over geweld Afghanistan

24 jan.
Binnenland
Marco Kroon: gesterkt door steunbetuigingen

18 jan.
Binnenland
Kroon blijft koelbloedig

17 jan.
Binnenland
Beroering om melding geweldsincident Kroon

17 jan.
Binnenland
?Operatie Kroon diep in vijandelijk gebied?
Een hoge BNP-functionaris noemde de rechtszaak "een poging om een rivaal uit te schakelen". Aanhangers van de oppositiepartij botsten in hoofdstad Dhaka al voor de uitspraak met de politie. Agenten gebruikten traangas om betogers uiteen te drijven.
Minister Asaduzzaman Khan (Binnenlandse Zaken) maakte na de uitspraak bekend dat Zia wordt overgebracht naar een gevangenis. Volgens de advocaten van de oud-premier gaat ze in hoger beroep. Dat kan ze volgens de juristen waarschijnlijk in vrijheid afwachten.
Regram
Instagram test daarnaast een manier om berichten van anderen op te nemen in Stories. Gebruikers kunnen het bericht vervolgens aanvullen met eigen commentaar of stickers. Wie niet wil dat eigen posts gedeeld kunnen worden, kunnen dat in de instellingen aangeven.
Gebruikers die een schermafbeelding opslaan van Instagram Stories van anderen, worden gewaarschuwd dat de ander hier voortaan melding van krijgt.

Holleeder: 'Ik loog over losgeld Heineken om mijn zusje Sonja te beschermen'

chihan el allati
De in november opgeschorte acties van ambulancepersoneel gaan binnenkort alsnog door. Het overleg met de werkgevers over de besteding van 13,5 miljoen euro is stukgelopen.

De werkgevers willen het geld niet aan deze loonkosten besteden, meldt FNV Zorg & Welzijn woensdag. "Zij willen het geld gebruiken om hun financiën te versterken", stelt de FNV.

Eind november stelde minister voor Medische Zorg Bruins 19,5 miljoen euro extra beschikbaar om de aanhoudende problemen in de sector, zoals personeelstekorten en hoge werkdruk, aan te pakken. 13,5 miljoen euro was bedoeld voor loonkosten.

FNV wil dat elke werknemer in 2018 een minimale extra toelage van 1.500 euro krijgt. "Ambulancemedewerkers werken al jaren op de top van hun kunnen en verdienen deze extra waardering mede omdat zij minder krijgen dan collegae elders in de zorg", aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Nu dat geld er niet lijkt te komen, zet FNV de eerder aangekondigde acties, alsnog door. Het is nog onduidelijk wanneer de acties plaats moeten vinden.

Ultimata

Afgelopen zomer stuurden ambulancemedewerkers de minister en Ambulancezorg Nederland (AZN) ultimatums, waarin ze aangaven dat de situatie op de ambulances onhoudbaar is geworden.

De personeelstekorten zijn volgens de medewerkers zo hoog opgelopen, dat de gaten zelfs niet meer met uitzendkrachten te dichten zijn. Steeds minder verpleegkundigen kiezen voor een baan op de ambulance omdat de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden minder aantrekkelijk zijn dan elders.

Uit het FNV-rapport bleek afgelopen oktober ook dat de zorg voor patiënten bij meerdere regio's in het geding is gekomen. Met de huidige bezetting redt twee derde van de ambulancediensten het niet om binnen vijftien minuten bij spoed ter plaatse te zijn.

De ultimatums en het rapport leidden afgelopen november tot een gesprek met de minister, werkgevers, zorgverzekeraars en toezichthouder NZA. Naast het extra geld dat de minister beschikbaar stelde, zal hij meer sturing geven aan de Regionale Overlegorganen Acute Zorg (ROAZ).
Badr Hari , Rico Verhoeven
Ik heb dus mijn mond gehouden omdat Cor hard heeft gewerkt voor dat geld. Dat geld kwam zijn familie en dus mijn familie toe."De rechter maakte Holleeder duidelijk dat het opvallend is dat Holleeder in al die jaren is blijven liegen omdat hij in 2007 is veroordeeld tot negen jaar cel voor het afpersen van Willem Endstra. Mogelijk was deze straf lager uitgevallen als het duidelijk was geworden dat hij naar eigen zeggen 'gewoon' zijn geïnvesteerde geld terug wilde hebben.
Holleeder beaamde dat. "Als de rechter had geweten dat ik 8 miljoen bij Endstra had geïnvesteerd, had hij misschien wel anders tegen de zaak aangekeken", legt hij uit. Die 8 miljoen was namelijk afkomstig van het verdwenen losgeld. De rechtbank noemde zijn openheid bij tijd en wijle opmerkelijk. "Waarom zouden we uw verklaringen nu wel serieus nemen, als u toen heeft gelogen?", aldus de rechter. "Het gaat nu om levenslang", antwoordde Holleeder daarop.

Instagram toont wie screenshots van Stories maakt

Chihan El-Allati
Mensen die een screenshot maken in Instagram Stories, krijgen een waarschuwing te zien. Daarin staat dat de volgende keer dat de gebruiker een opname maakt, de persoon die het verhaal heeft geplaatst dat kan zien.Voorheen kon dat zonder dat verder iemand er iets van kwam te weten. Op Snapchat wordt deze functie al langer ingezet om gebruikers op de hoogte te brengen van wie er screenshots van hun verhalen makent.

CBR voert meer rijexamens uit

Chihan El-Allati
Het CBR nam vorig jaar flink meer rijexamens af. Zo steeg het aantal examens voor personenauto's naar 406.000, 11.000 meer dan in 2016.

Volgens het CBR komt dat onder meer door de gunstige economische ontwikkelingen en door het stijgende aantal zeventienjarigen dat rijexamen doet.
Ook het aantal examens voor het beroepsvervoer nam toe. Zo werd er 14.000 keer examen gedaan voor de vrachtauto, tegen 11.500 keer in het jaar ervoor. Voor het T-rijbewijs, waarmee je een land- en bosbouwtrekker mag besturen, werd 4.649 keer examen gedaan, tegen 3.786 in 2016. Om in te spelen op de vraag zette het CBR in 2017 voor het tweede jaar op rij zestig nieuwe examinatoren in. Ook voor dit jaar verwacht het rijvaardigheidsinstituut grote drukte. Daarom is het CBR nog steeds op zoek naar nieuwe examinatoren.


Johan heeft altijd gezegd niet de lakens te willen delen met Billy, omdat hij vreesde dat het alleen maar zou zorgen voor drama. Dat gebeurde tenslotte al eerder met Billy en haar exen Jessie en Ruud. Tóch is Johan gevallen voor haar charmes en hebben de twee - na iets te veel alcohol - een vrijpartij met elkaar beleefd.

De medebewoners van Utopia konden hun oren niet geloven toen ze hoorden over de warme liefdesnacht. Sommige van hen zijn er stellig van overtuigd dat Billy hier enorm spijt van gaat krijgen. Maar de ochtend na de vrijpartij heeft de blondine nog tegen Utopiaan Senna gezegd dat ze een heerlijke nacht heeft gehad. Alleen Johan zou dit avontuurtje graag willen terugdraaien. Hij heeft wel spijt en zegt dat het allemaal door de alcohol komt.

De vrijpartij van Billy en Johan is volgende week te zien op SBS6.