Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Steven Hawking overleden

De ziekte ALS, waaraan Stephen Hawking leed, kende bij de Britse fysicus een atypisch verloop.
door mijn naam
Het had ook die keer in 2005 kunnen gebeuren, toen hij met hartklachten in het ziekenhuis belandde en alle Britse kranten op zijn doodstijding wachtten. Of die keer in de jaren negentig toen hij bij een bezoek aan deeltjeslab

opliep die hem zijn stembanden kostte, vandaar die computerstem. Of bij het pauselijk bezoek in Rome, vorig jaar, kort nadat hij weggedoken onder een zeil in zijn rolstoel met de wereldtop van de theoretische natuurkunde oaudi√ęntie was geweest. Hawking in het ziekenhuis - het was bijna normaal.
CERN een longontsteking opliep die hem zijn stembanden kostte, vandaar die computerstem. Of bij het pauselijk bezoek in Rome, vorig jaar, kort nadat hij weggedoken onder een zeil in zijn rolstoel met de wereldtop van de theoretische natuurkunde oaudi√ęntie was geweest. Hawking in het ziekenhuis - het was bijna normaal.
Eigenlijk had de diagnose in 1963 van de slopende ziekte ALS, die steeds verder verlamt en verstikt, zijn dood al moeten betekenen. De artsen gaven de onhandige brabbelende natuurkundestudent van de universiteit van Oxford destijds nog twee jaar. Het werden er vijfenvijftig en dat leverde een van de rijkste wetenschappelijke carrières van de twintigste eeuw op. Stephen William Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in een academisch milieu in Oxford,
twee jaar. Het werden er vijfenvijftig en dat leverde een van de rijkste wetenschappelijke carrières van de twintigste eeuw op. Stephen William Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in een academisch milieu in Oxford, ver van de oorlogsgevaren van Londen, en groeide op in St Albans. Het gezin, vader was parasitoloog, gold als enigszins excentriek: Stephens ouders hadden een woonwagen en reden rond in een afgedankte Londense cab. Na zijn schooltijd - zijn vrienden noemden hem Einstein vanwege zijn exacte
belangstelling - gaat hij als 17-jarige studeren in Oxford, de universiteit waar zijn ouders zijn opgeleid. Hij wil eigenlijk wiskunde gaan doen, maar dat biedt Oxford niet. Het wordt natuurkunde en scheikunde. De studie valt tegen. De vakken zijn te makkelijk, vindt Hawking en verveeld stort hij zich in het studentenleven, onder meer als stuurman in een roeiteam. Zijn studieresultaten zijn onder de maat omdat hij weigert te leren voor tentamens. Een genie hoeft dat niet, denkt hij.Pas als de fataal geachte zenuwaandoening ALS bij hem wordt onderkend, na
steeds meer ongelukken en valpartijen, beseft Hawking dat hij aan het werk moet voor het te laat is. Dat de ziekte veel langzamer dan normaal lijkt op te rukken, stimuleert hem om alles op alles te zetten. Hij krijgt een reputatie als een briljante en brutale wetenschapper. Aanvankelijk loopt hij nog op krukken, maar al snel heeft hij een rolstoel nodig waarin hij vaak roekeloos door het instituut en de stad raast. Praten valt hem steeds zwaarder. Zijn vrouw Jane verzorgt hem en hun drie kinderen.

Tweede kamer wil actie na flitsbenoeming Selmayr

door Mijn Naam
Alle partijen in de Tweede Kamer vinden dat de benoeming van de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie Martin Selmayr de geloofwaardigheid van de EU schaadt.
Zij willen dat het kabinet bij de Europese Commissie aandringt op volledige medewerking aan het onderzoek naar de benoeming dat het Europees Parlement heeft aangekondigd. Ook moeten de benoemingsprocedures transparanter worden.
Minister Blok van Buitenlandse Zaken vindt het terecht dat de benoeming wordt onderzocht, maar hij vindt het nog te vroeg om een oordeel uit te spreken. Ook wil hij voordat het onderzoek klaar is nog niets zeggen over toekomstige procedures.
Dit is de kop voor de foto hieronder
Iedereen naar school. Dat is het streven van de overheid. Toch gaan in Nederland zo'n 5500 kinderen niet naar school omdat ze het stempel 'onleerbaar' hebben. In Rotterdam is het gelukt om ruim veertig van hen weer naar school te krijgen. En de stad ziet mogelijkheden voor meer kinderen. Maar dit succes kost geld. Wie gaat dat betalen?
Het aantal kinderen in Nederland dat het stempel 'onleerbaar' heeft, is de afgelopen jaren fors gestegen van 1378 in 2003 naar zo'n 5500 vorig jaar. Het gaat om kinderen met vrijstelling onder artikel 5a van de Leerplichtwet. Oorspronkelijk was dat artikel bedoeld
voor kinderen met ernstige fysieke of mentale beperkingen, maar volgens deskundigen wordt het stempel de afgelopen jaren steeds sneller afgegeven.

In Rotterdam zaten twee jaar geleden zo'n 300 kinderen met dat stempel thuis. Toenmalig wethouder Hugo de Jonge, inmiddels minister van Volksgezondheid, vond dat onacceptabel. Hij startte met een proefproject om die kinderen weer naar school te krijgen. Vooralsnog gaat het om basisschoolleerlingen.

Versimpelde Facebook-app wordt uitgebracht in VS en Europa

door Mijn Naam
Facebook gaat zijn versimpelde Lite-app uitbrengen in honderd nieuwe westerse landen.
Dat vertelt het bedrijf aan Reuters. De nieuwe app moet vanaf vrijdag in de betreffende landen te downloaden zijn.
Facebook Lite wordt uitgebracht in onder andere de Verenigde Staten, Canada, Australi√ę, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Nieuw-Zeeland. Het is nog onduidelijk of de app ook naar Nederland komt.¬†
De Lite-app is slechts 1 MB groot en laadt afbeeldingen in een lagere resolutie. De app is origineel ontwikkeld voor ontwikkelingslanden, om daar ook op tragere 2G-netwerken te functioneren.
De techgigant denkt dat er in ontwikkelde landen ook plekken met traag internet zijn waar de app zich voor leent.

Meerdere doden door ingestorte voetgangersbrug

door Mijn Naam
In de Amerikaanse staat Florida zijn meerdere doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt doordat een voetgangersbrug over een drukke weg is ingestort.
Een woordvoerder van de snelwegpolitie kan nog niet bevestigen om hoeveel doden het gaat.
Volgens lokale media ligt een onbekend aantal mensen onder het puin. Ook minstens zes voertuigen liggen¬†onder de ingestorte brug. De 53 meter lange¬†brug in Miami-Dade County was afgelopen zaterdag ge√Įnstalleerd.
Het gaat om een brug over een brede weg binnen de bebouwde kom in het zuiden van de stad die zaterdag was opengegaan. De brug verbindt de campus van de internationale universiteit van Florida met een wijk met studentenflats.