Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Ramp in Pompeii!

24 Augustus was de Vesuvius uitgebarsten. De Vesuvius liet zijn kracht 24 Augustus zien. Het regende stenen in Pompeii.
Soufyane Attalki & Berat Elban
POMPEII- Een verschrikkeliijke ramp trof Pompeii gisteren, De Vesuvius is tot uitbarsting gekomen. De meeste mensen konden niet meer vluchten.
De dorpen en steden bij deze vulkaan (Vesuvius) werden onder een dikke laag as bedolven. Op sommige plekken was de aslaag wel vijf meter dik.

Er is bijna niks overgebleven van deze mooie stad. Verschillende Romeinse schrijvers hebben over deze ramp geschreven. Daardoor weten we veel over Pompeii.

Over het aantal doden is weinig bekend. het lijkt het geval dat er geen leven mogelijk is.
Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus overleden duizenden inwoners van Pompeii. De stad werd begraven onder een zes meter dikke laag vulkanische as. Deze zorgde ervoor dat de stad 1600 jaar lang onbekend was.
Pompeii is een hele mooie stad maar omdat 24 Augustus de Vesuvius is uitgebarsten is er bijna niets meer van Pompeii over. Bij de dramatische uitbarsting van de Napolitaanse Vesuvius, de plaatsen Herculaneum, Stabia en Pompeii bedolven onder een zes meter dikke lavastroom.
POMPEII-Na Rome is de stad Pompeï de meest bekende Romeinse stad. Dat komt omdat deze stad gisteravond door een uitbarsting van een vulkaan onder as bedolven werd. Zodoende is er veel bewaard gebleven van deze Romeinse stad. Ze zijn bezig met het opgraven van de stad. De vulkaan staat er natuurlijk nog steeds. Het is de Vesuvius. De stad lag op een afstand van 8,5 kilometer van de Vesuvius.

Wat is er nog over van pompeii?

Soufyane Attalki & Berat Elban
Een groot deel van de stad is goed bewaart gebleven. Zelfs muurschilderingen zijn nog mooi. Ook mensen en dieren zijn bewaart gebleven. Veel belangrijke gebouwen zijn opgegraven. Je kunt pompeii ook bezoeken, er gaan veel toeristen heen wij zelf zijn er ook geweest. Ze zijn nog steeds bezig met uitgraven en vinden dus steeds meer. meer dan de helft van pompeii is nog niet uitgegraven . De mensen die ze vinden zitten helemaal krom of liggen in elkaar als je dat ziet ziet dat er best eng uit. Pompeii is heel groot en in sommige straten zie je nog karrensporen die in de stenen zijn gesleten. De mensen van Pompeii hielden ervan net als de mensen van tegenwoordig om af en toe iets leuks te doen. Daarom gingen ze van tijd tot tijd naar het amfitheater om spelen te zien en om gladiatorengevechten te zien. Om het volk tevreden te stellen lieten rijke mensen voorstellingen houden die de inwoners van Pompeii gratis konden bijwonen. De gladiatorengevechten waren dikwijls spectaculair en gingen door totdat de dood erop volgde.
De vulkaanuitbarsting in Pompeii....
De Vesuvius!
Hierboven zie je de Vesuvius en je ziet de wolk daardoor gingen de mensen in Pompeii stikken! En daardoor is Pompeii ook verwoest. De Vesuvius heeft geschiedenis geschreven!

De romeinen!

Soufyane Attalki & Berat Elban
In het jaar 2011, Een April barstte de vulkaan de Vesuvius uit. Steden en dorpen, waaronder Pompeii, verdwenen onder een dikke laag as. Eeuwenlang heeft Pompeii onder die dikke laag as gelegen. Totdat men met opgravingen begon, toen werd Pompeii stukje voor stukje weer zichtbaar. Door de opgravingen en de vondsten zijn we veel te weten gekomen over het leven van de Romeinen in die tijd.

Pompeii!

Soufyane Attalki & Berat Elban
ROME - Dit verhaal is van Oceanus een jonge man uit de stad Pompei die ooggetuige was tijdends de uitbarsting verteld: '' Op 24 augustus,rond 13:00u 'smiddags, maakte mijn vader zijn werkzaamheden. Mijn tante had haar zonnebad genomen en daarna haar koudwaterbad, zij had ontbeten op haar rustbank en lag daar toen te werken. Dadelijk vroeg hij om haar schoenen en zij beklom een heuvel,een wolk steeg op (men kon van uit de verte niet duidelijk zien, uit welke berg, later bleek het de vesuvius te zijn).