Famke louise staat op één in trending met op me monnie.

Jannes krijgt een rode kaart.

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

OVERSHOOTDAY

Op 2 augustus 2017 is het Earth Overshoot Day. Op deze dag zijn alle natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren op.
door Mijn Naam
BRUSSEL- Dit is het eerste artikel. Klik hier op om je eigen tekst in te voeren. Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op om je eigen tekst in te voeren.Klik hier op
Vanaf morgen, en tot aan het einde van het jaar zal de mens weer aan het kapitaal van de planeet moeten knabbelen om aan zijn behoeften te voldoen. De mensheid leeft dus boven zijn stand?, zegt natuurbehoudorganisatie WWF. ?De twee grootste gevolgen daarvan zijn de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit en de klimaatverandering.?

Massale heroriëntatie

?In 1961 hadden we nog voldoende
aan drie vierde van de regeneratieve capaciteit van de aarde om alles te produceren wat we in een jaar consumeren. Sinds het begin van de jaren ?70 van de vorige eeuw werd een kritische drempel overschreden. Sinds toen overstijgt de consumptie van de mens de draagkracht van wat de aarde jaarlijks kan produceren aan grondstoffen en absorberen in termen van vrijgekomen CO2. In 2000 lag Earth Overshoot Day nog op 1 oktober. Vandaag, bijna 15 jaar later, is ons jaarlijks krediet anderhalve maand vroeger op?, zegt de organisatie.
Elk jaar berekent het Global Footprint Network de ?Earth Overshoot Day?: de dag wanneer de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen de capaciteit van wat de aarde in één jaar tijd kan produceren, overschrijdt.
Consumptie overstijgt draagkracht
Vroeger was de natuur steeds in staat zich te herstellen en de menselijke consumptie te compenseren. Sinds het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw werd een kritische drempel overschreden. Sinds toen passeert de consumptie de draagkracht van wat de aarde jaarlijks kan produceren aan grondstoffen en absorberen in termen van vrijgekomen CO2.

Wat is overshootday?

*
*
Earth Overshoot Day (EOD), voorheen bekend als Ecological Debt Day (EDD), is de berekende illustratieve kalenderdatum waarop de resourceconsumptie van de mensheid gedurende het jaar groter is dan het vermogen van de aarde om die bronnen dat jaar opnieuw te genereren. Earth Overshoot Day wordt berekend door de wereldbiocapaciteit (de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die de aarde dat jaar genereert) te delen door de ecologische voetafdruk van de aarde (verbruik van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde voor dat jaar), en vermenigvuldiging met 365, het aantal dagen in een Gregoriaans gemeenschappelijk kalenderjaar:

In de ecologie illustreert de term Earth Overshoot Day het niveau waarop de menselijke bevolking haar omgeving overschrijdt. Earth Overshoot Day wordt berekend door Global Footprint Network en is een campagne die wordt ondersteund door tientallen andere non-profitorganisaties.
Dit is de kop voor de foto hieronder

Kop bij klein artikel onderaan de pagina

door Mijn Naam
BRUSSEL - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.

Kop artikel rechter kant

door Mijn Naam
BRUSSEL - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.