Vliegtuigcrash Amerika en China

2

Nederlands elftal gefaald


3

Treinbotsing Waals-Brabant

4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 6 ¬įC
Wind: N3
2 April 2001 | Weekkrant 'Vers Van De Pers', 25 Maart - 1 April | De nummer één krant van Nederland, sinds 1982 | Koop nu een abonnement voor $14,99 p.m

'Ja, ik wil!'

Nee dames en heren, dit is geen 1 april grap: Nederland staat als eerste land definitief het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht toe!
door Lynn Suhlmann
NEDERLAND - Het heeft nu wel lang genoeg geduurd, vind Nederland. Nog nooit eerder is dit mogelijk gemaakt, maar ons kleine landje durft de stap te
zetten! De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, sluit als Ambtenaar van Burgerlijke Staat de eerste vier homohuwelijken ter wereld; drie homokoppels en één lesbisch paar. In het gemeentehuis worden de stelletjes als helden ontvangen. Wanneer ze tegelijk het ja-woord geven, beginnen de camera's flitsen en de toeschouwers te juichen. Deze daad is niet alleen een grote mijlpaal voor Nederland, maar ook historische dag in onze geschiedenis; een stap naar een eerlijke, gelijke toekomst.
De revisie over het homohuwelijk in Nederland zet andere landen nu ook aan het denken. Momenteel wordt in Belgi√ę gediscussieerd over het legaliseren van het homohuwelijk, laten we duimen dat dat binnenkort ook wordt geregeld! Toch is er nog een lange weg te gaan voordat iedereen eindelijk het recht heeft op een bruiloft met de liefde van hun leven, in veel landen is homoseksualiteit in het algemeen namelijk nog strafbaar. Dit gezegd hebbend, zelfs de Nederlandse homoseksuelen hebben enkele
problemen. Zij krijgen immers nog niet dezelfde rechten als die een gehuwde man en vrouw zullen krijgen. Het adopteren van kinderen mogen ze bijvoorbeeld niet. Ook blijven er nog lang conservatieve tegenstanders bestaan. Bovendien hebben vele kerken zo hun eigen redenen en het recht om te weigeren de homostellen te trouwen. Gelukkig zijn er enkele kerken die de koppels wél willen huwelijken - en anders is een freelance-pastor nog goede optie.
Tot slot wenst de gehele redactie van 'Vers Van De Pers' de vier pasgetrouwde stelletjes een fijne toekomst tegemoet.

Bron foto: © Thomas Schlijper-
www.schlijper.nl

Oscar voor vader en dochter

door Lynn Suhlmann
NEDERLAND - Een écht geweldige film is geen eens woorden nodig om een Amerikaanse Oscar te winnen. Deze woordloze animatiefilm Father and Daughter 'Vader en Dochter' van de Nederlander Michael Dudok de Wit duurt maar liefst achteneenhalve minuut, maar weet toch de harten van vele mensen te breken. Wel speelt er een droevig, nostalgisch muziekje tijdens de film, wat er perfect bij past. Op 26 maart werd Dudok's film bekroond met een welverdiende Oscar voor de beste korte animatiefilm. Vader en Dochter gaat over een meisje die met haar vader op de dijk fietst. Ze nemen afscheid van elkaar, waarna haar vader in een bootje wegvaart. Telkens komt het meisje terug, kijkend of haar vader er weer is. Het meisje groeit langzaam uit tot een jonge vrouw, met een man en kinderen, maar nog steeds geen sprake van haar vader. Uiteindelijk hoort ze iets, een persoon.Terwijl ze naar het persoon loopt zie je de vrouw jonger worden. Het persoon blijkt haar vader te zijn. aar vader neemt haar eindelijk weer terug in zijn armen.
Frank Wittebrood & Peter Lemke - eerst getrouwde homokoppel
Deze ontroerende film is volgens Dudok een metafoor voor hoe snel het leven nou eigenlijk gaat. Iedereen moet deze film een keer gezien hebben. Ben je niet zo van de films? Geen probleem! Er gaan geruchten rond over hoe er binnenkort een prentenboek van het verhaal wordt uitgebracht. Het boek is even krachtig, met mooie tekeningen.
De animatiefilm 'Vader en Dochter' wordt rond april uitgezonden door VPRO, houd het in de gaten!

Halve marathon record verbroken!

door Lynn Suhlmann
BERLIJN - De Spaanse langeafstandsloper Fabi√°n Roncero liep op 1 april de halve marathon in Berlijn. Met een indrukwekkende tijd van 59.52 heeft hij het Europees record op die afstand in handen gekregen. Daarmee verbrak hij het voormalige record van 1:01:52, dat stond op de naam van Joseph Mereng uit Kenia.

Koninklijke verloving

door Lynn Suhlmann
NEDERLAND - Al eerder gingen er hier en daar enkele geruchten rond over een koninklijke verloving, maar op 30 maart werd de verloving van de Kroonprins Willem Alexander en M√°xima Zorreguieta officieel bekend gemaakt op televisie. NOVA kondigde de verloving aan in een rechtstreekse uitzending, waarin Koningin Beatrix een toespraak voor haar zoon hield. Wanneer M√°xima na de bruiloft een wettig lid wordt van Het Koninklijk Huis, dan wordt het Nederlanderschap haar vooraanstaande nationaliteit. Het is nog niet zeker of Jorge Zorreguieta, de vader van Prinses M√°xima, aanwezig zal zijn bij de plechtigheden; tegen zijn bijzijn wordt tamelijk geprotesteerd. De datum waarop het koninklijk paar gaat trouwen is nog niet bekend, hoewel er wordt verwacht dat de bruiloft zich rond eind juli en begin augustus in de zomervakantie zal plaatsvinden.