Spartacus overleden2/3

Meester wordt verliefd op slavin

8

Slaven te koop!

4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Spartacus overleden?!

Vorige week ontstonden er opnieuw grote rebellen nabij Pompeii. Gladiator Spartacus, de leider van een leger kwam weeral in opstand tegen de Romeinen...
door Lore S. & Ermina
POMPEII- Ongeveer een half jaar geleden ontsnapten 74 slaven uit een gladiatorenschool in het Italiaanse Capua. In plaats van te vluchten voor hun eigenaar, organiseerde ze zich. Ze overtuigden de verschoppelingen van
de Romeinse republiek om zich bij hen aan te sluiten en vormen samen een leger dat de enorme macht van Rome uitdaagt. Aan het hoofd van dit leger van slaven en proletariërs: Spartacus, een voormalig slaaf...
Hij bracht Romeinse troepen tot twee keer een nederlaag toe. Na zijn tweede overwinning kwamen er van alle kanten slaven bij. Ze kwamen vooral van de latifundia .
Met hen vertrok hij over de Alpen naar hun vaderland in Gallië en Thracië. Een gedeelte van het slavenleger onder leiding van Crixis werd verslagen.
Zijn leger bleef liever plunderen, en dwong hem zo naar het zuiden te keren...
Dat was een grote fout, want toen ze vorige week weer naar het zuiden gingen kwam het laatste gevecht tegen Rome. Het leger van Rome werd aangevoerd door de Romeinse veldheer Crassus. In het laatste gevecht ging het fout, sommige slaven kwamen om, en veel anderen werden later gekruisigd.
Hij wist de blokkade van veldheer Crassus in Bruttium, te doorbreken, maar kwam iets noordelijker in de schermutselingen om. Hij doodde twee centurio's, maar werd daarna omsingeld, en hij sneuvelde terwijl hij zich verdedigde...
Meer dan 60.000 lijken, maar geen spoor meer van Spartacus. Zijn overblijfselen verdwijnen met die van zijn medestrijders. Crassus liet alle rebellen ombrengen, maar spaarde er 6.000. Als waarschuwing liet hij hen langs de 195 km lange weg tussen Capua en Rome kruisigen.

Ik zal terugkomen en ik zal met miljoenen zijn?, zou Spartacus gezegd hebben voor hij stierf.

Meester verliefd op slavin

door Lore
Janius Padus uit Alexandrië, was filosoof toen hij in 63 n Chr. een relatie kreeg met één van zijn slavinnen, Lidia genaamd. Zij was zijn huisslaaf "Ik was smoorverliefd! Ondanks de mening van anderen heb ik mijn hart gevolgd." Aldus Padus.

Hun relatie werd nu pas uitgelekt met veel heisa en taboe als gevolg. Dat gaat absoluut tegen de regels van de republiek in! Het senaat zal deze zaak nog verder onderzoeken. Maar dat beiden een zware straf zullen krjjgen staat zeker vast!

(Lees het artikel in detail verder op p 8)
De dood van Spartacus
ROME - De 40-jarige Livius Bardidus is gisterenavond laat doodgestoken in zijn eigen villa.

Zijn slaven wouden wraak nemen op hem en sloegen met een pikhouweel in zijn hoofd. De meester zakte ineen en stierf ter plaatse aan zijn verwondingen. Medici snelden nog ter plaatse, maar Livius kon niet meer worden gered.
De lictores namen meteen de nodige maatregelen. De slaven zouden al regelmatig in conflict geweest zijn met hun meester.

Waarom de slaven hun eigenaar belaagde met een pikhouweel, is niet duidelijk. het senaat zal dit onderzoek nog verder moeten onderzoeken

Slaven te koop

door Lore
POMPEII - Heb je altijd al een slaaf willen hebben? Of is je oude je niet meer trouw en heb je gewoon behoefte aan een nieuwe slaaf? Grijp dan nu je kans, bij de opening van onze nieuwe slaven winkel geven we je advies en een slaaf tegen een lage prijs. De benodigdheden kan je trouwens ook bij ons kopen. Groeten en tot de opening!

Duurtse slaaf ooit

door Lore
ROME- Voorbije dinsdag werd er record verbroken. De duurste slaaf ooit werd verkocht. De eer was weggelegd voor Claudius. Hij werd verkocht voor maar liefst 120 000 sestertii. Een aardig bedrag! De prijzen die betaald worden voor een slaaf zijn verschillend. Er zijn drie groepen. Een gewone doorsnee slaaf kost ongeveer 2000 sestertii. Als een slaaf een specialiteit heeft of ergens goed in is, wordt hij verkocht voor een hogere prijs. Bijvoorbeeld een vakman of wijnbrouwer, die kunnen 4 of 5 keer zo veel opbrengen dan een doorsnee slaaf. Een hoog ontwikkelde slaaf is nog meer waard. Als deze slaaf bijvoorbeeld een arts, secretaris of kok is, kan de prijs rond de 100.000 sestertii zijn. Dit was het geval bij Claudius. Hij ziet zijn toekomst nu min of meer positief en hoopt zijn beroep (kok) uit te voeren in een rechtvaardige familia.