Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Toffe lessen techniek !

Hier geven we uitleg over de lessen techniek .
door Mijn Naam
.
.
.
.
.

boorhouder

door Mijn Naam
De boorhouder bepaalt hoe de boor wordt vastgeklemd, en aldus welk type boor gebruikt kan worden. De meest courante zijn:
Boorhouders met tandkrans en bijpassende sleutel. Dit is de "ouderwetse" manier om een rond boortje vast te zetten.
Snelspanboorhouders voor ronde boortjes. Deze kan met de hand worden aangedraaid.
SDS boorhouders. SDS is ook een snelspansysteem, maar dan speciaal voor SDS boortjes. SDS boortjes zijn dikker en hebben uitsparingen waardoor deze vast te klikken zijn in de boorhouder.

De eerste twee worden meestal gebruikt bij normale (klop)boormachines en accuboormachines. SDS wordt meestal toegepast bij zwaardere boormachines zoals boorhamers.
de boormachines
Het toerental is de snelheid waarmee de boor draait, en wordt gewoonlijk uitgedrukt in aantal omwentelingen per minuut (tpm of rpm). Dit gegeven is vooral belangrijk voor verspanende bewerkingen, zoals boren in hout, plastiek of metaal. Bij professionele handboormachines is bijna altijd een traploos regelbaar bereik gegeven. Een precieze regeling is vaak moeilijk, maar is nochtans belangrijk voor de levensduur van de boor en de kwaliteit van de bewerking.
Het vermogen (P) dat bij commerciƫle machines vermeld wordt, is steeds het 'opgenomen vermogen'; dat wil zeggen het vermogen dat verbruikt wordt. Dit is in de eerste plaats belangrijk om vereiste stroom te kunnen berekenen. Om de prestatie van de machines te beoordelen moet men echter kijken naar het afgegeven vermogen.

de bouwerken van de techniek les

door Mijn Naam
Al de bouwerken van de let techniek worden gepresenteerd in de glazen kast.Het zijn verschillende bouwerken van alle jaars

wat is een boormachine

door Mijn Naam
Een boormachine is een machine om ? veelal ronde ? gaten in materialen te maken. Een ronddraaiende beitel, de boor, werkt materiaal weg waardoor in het materiaal een gat ontstaat.

Een boormachine kan zo eenvoudig zijn als een handboor of zo gecompliceerd als een aangedreven boormachine, pneumatisch, hydraulisch, elektrisch of door middel van een verbrandingsmotor. Over het algemeen worden spiraalboren gebruikt om de gaten te boren. De spiralen dienen dan voor de afvoer van het verpulverde of verspaande materiaal. Uitzonderingen komen echter ook voor. Zo is een boor om de aardkorst te doorboren meestal voorzien van een driehoekige roterende boorkop waarbij de afvoer van het pulver door het inwendige van de boor plaatsvindt.

De meeste handboormachines zijn van een klopfunctie voorzien, om efficiƫnter door baksteen of beton te boren. De boor wordt dan krachtig heen-en-weer bewogen in de lengte van de boor. Door deze 'hamerslag' wordt het materiaal verpulverd, terwijl de roterende beweging deze afvoert. Zulke machines worden nog onderverdeeld in klopboormachines en boorhamers.

Handboormachines worden vaak multifunctioneel uitgevoerd, zodat ze ook dienst kunnen doen als schroefboormachine, slijpmachine, drilboor enzovoort