Industriële revolutie

Gemaakt door: Sam Pouwel en Susan Wesselink!

Praktisch opdracht.

Het weer
Zon en wolken
Temp: 20 C
Wind: NO
3 juni 1860- deijzereneeuw.nl - gemaakt door Sam Pouwel en Susan Wesselink.

De ijzeren eeuw!

Inleiding: Dit is onze krant, De ijzeren eeuw, wij schrijven hier elke dag nieuws, functie's, spotprenten en andere leuke dingen. Veel lees plezier.
door Sam Pouwel
AMSTERDAM - Op dinsdagmiddag klaagte een vrouw (wil anoniem blijven), de fabriek waar ze met haar kinderen werkte, aan, wegens de vele gevaren in de fabriek.
Ik had twee dagen geleden nog vier kinderen. Twee van acht, één van tien en één van elf. We werkten met z?n allen in de fabriek, waar het meestal stil, koud en kil is. Het ruikt niet fris en alles is smerig. Mijn kinderen moeten ook in de fabriek werken, omdat we anders niet genoeg inkomen hebben. Mijn zoontje van tien zeurde die ochtend nog dat hij echt niet naar de fabriek wou, omdat de baas vast weer zou gaan zeurde dat hij niet hard genoeg doorwerkte. Ik zei: ?Kom op, we zijn toch met z?n allen.
. Normaal gaat alles toch ook goed en werk je toch ook hard genoeg.? Achteraf gezien was het toch beter om hem thuis te laten; ik had moeten luisteren, hij wou ook echt niet. En ik dacht dat we anders niet uitkwamen met de inkomens, dat eigenlijk al te weinig was in verhouding met het inkomen van de baas. En uiteindelijk ging hij wel mee. De hele ochtend ging alles goed en de baas was nog niet langsgekomen. Tegen een uur of twee kwam de baas binnen en vanaf toen ging alles mis.
. Jan, mijn zoon van tien, was erg nerveus over wat er zou gebeuren. Hij moest onder een machine kruipen om het gevallen stof weg te halen. Toen de deur dicht viel, keek Jan op en zag de baas. Hij lette niet op, waardoor hij niet snel onder de machine weg kwam en er opeens geschreeuw was. Ik hoorde meteen dat het Jan was en er iets heel erg mis was gegaan.
De vrouw die de machine uitdrukte, kroop meteen onder de machine en haalde Jan eronder weg. Maar het was al te laat. Twee dagen geleden had ik nog vier kinderen. Nu nog maar drie.

Johan's verhaal.

door Sam Pouwel
Ik ben Johan en ben twaalf jaar oud. Ik woon in Amsterdam bij de fabriek en werk daar elke dag, zelfs op zondag. Ik werk daar al sinds dat ik een kleuter was. Natuurlijk deed ik toen minder zwaar werk als nu, maar toch werkte ik vaak en lang. Nu werk ik in een fabriek, waar het gevaarlijk en vies is. Samen met mijn vriend hebben wij de taak om onder de machines door te kruipen en het stof weg te halen. Dit doen we nu al jaren. Sinds kort zijn we nu ook oud genoeg om de fouten van de machines te herstellen. Dus als er een klos garen afvalt, zetten we de machine stil en zorgen we dat alles goed gaat. Die twee taken zijn misschien wel even gevaarlijk, hoewel dat niet zo lijkt. Je moet bij beide namelijk tussen machines doorlopen om je taak te voltooien. Ik heb ook al vele ongelukken zien gebeuren, maar ik denk dat altijd ?Ooh, dat gebeurt mij toch niet!?. Mijn ouders zijn wel eens bang dat ik vast kom te zitten of zoiets. Het is wel erg belangrijk dat je je concentratie niet verliest, en nergens te laat op reageert. Als de baas komt om even te kijken, ben ik wel een beetje bang dat ik het verkeerd doe.
10-jarig kind overleden in de fabriek.
Want als dat zo is, krijg je straf! En niemand weet welke straf je krijgt, want de mensen die ooit een straf hebben gehad, zitten in een andere fabriek. Dat is iedereen zijn/haar nachtmerrie. Niemand durft ook tegen de baas in te gaan, omdat daar ook een straf op staat. Je mag ook niet klagen over je inkomens, die niet normaal laag zijn.
Het is bij ons niet raar als je gezinnen met meer dan vijf kinderen hebt. Mijn vriend heeft wel zeven broers en zussen! Ik heb twee broers en drie zussen. Het is ?s avonds, als iedereen thuis is, altijd druk in ons huis, die overigens veel te klein is voor acht personen. Maar ook daar durft niemand over te klagen. De baas heeft het het beste van iedereen. Dit leven is niet helemaal eerlijk verdeeld.

Spotprent:

door Susan Wesselink
Deze spotprent gaat over dat de grote baas klaagt over dat ze te veel jute-vezels gebruiken. Dit is een spotprent want de baas steekt de werknemers de gek aan, hier zie je dat daar de mensen een beetje voor paal staan. Op het plaatje zie je ook dat de werknemers er slecht uit zien. Hierdoor kun je na gaan hoe slecht het er aan toe ging in de fabrieken...

Werknemer gezocht!!

door Susan Wesselink
Ten kater- De fabriek Ten Kater zoekt een werknemer. Een harde werker en is niet vies van een lange dag. De loon bespreken we samen. We hebben een voorkeur aan kinderen want we hebben kleine mensen nodig voor onder de machine.WEERBERICHT:
Het is een zonnige dag. Op het eind van de dag koelt het af en word het bewolkte. Het word rond 20 graden met een noordoosten wind.