Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

zware aanslag 235 doden

Extremisten hebben een bloedbad aangericht bij een moskee in het Egyptische Bir-al-Abed in de Sinaï. Ze lieten één of meerdere explosieven afgaan en schoten op gelovigen. Zeker 235 mensen kwamen om het leven. 109 anderen raakten gewond
door Mijn Naam
Staatsmedia toonden beelden van bebloede slachtoffers en lichamen in de moskee die waren bedekt met dekens. "Ze schoten op mensen die de moskee verlieten", zei een inwoner. "Ze vuurden ook op de ambulances."
De aanvallers reden volgens bronnen in vier terreinwagens naar het gebedshuis, waar gelovigen waren bijeengekomen voor het vrijdaggebed. De moskee zou ook worden bezocht door aanhangers van het soefisme, een mystieke traditie binnen de islam. Jihadisten zien soefi's als ketters.
Een hoge functionaris vertelde dat gewapende omwonenden nog probeerden de aanvallers te dwarsbomen. De extremisten sloegen volgens de bron op de vlucht toen veiligheidstroepen arriveerden.

"Laffe aanval"

De verantwoordelijkheid voor het bloedbad is nog niet opgeëist. In het gebied vecht het leger al enige tijd tegen militanten die banden hebben met Islamitische Staat. De veiligheidstroepen zijn vaak het doelwit van de aanslagen, maar ook christelijke kerken en pelgrims zijn de afgelopen tijd getroffen.
President Sisi kondigde in de nasleep van de "laffe aanval" aan hard te zullen optreden tegen alle betrokkenen. "De strijdkrachten en de politie zullen onze martelaren wreken en de veiligheid en stabiliteit herstellen", beloofde de Egyptische leider in een toespraak.
Bronnen binnen de veiligheidsdiensten stelden dat de strijdkrachten inmiddels luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Zij bestookten doelen in bergachtige gebieden rond Bir al-Abed.

Slavenhandel in Libië

door Mijn Naam
?Levend roosteren! Dat is wat Libiërs doen met Afrikanen uit de sub-Sahara die naar Europa proberen te vluchten. Ze verkopen die mensen als slaven en vermoorden ze, verminken ze, folteren ze of doen ze werken tot ze doodvallen?, schrijft Fani-Kayode op Twitter. De man, die aan de universiteit van Cambridge rechten studeerde, wijt de toestand in Libië aan het afzetten van kolonel Kadhafi en verwijt Nigeriaans president Muhammadu Buhari dat hij ?stil blijft? over de slavenhandel in Libië.
agelijks komen nog honderden Afrikaanse migranten aan in Libië, in de hoop daar de Middellandse Zee richting Europa over te kunnen steken. Maar Italië en de Europese Unie financieren en trainen de Libische kustwacht om de migrantenstroom richting Europa in te dijken, waardoor veel Afrikanen in Libië stranden. Verhalen over folteringen, verkrachtingen, gevangenneming zonder proces en slavenhandel in door lokale milities geleide detentiecentra waren al opgetekend door humanitaire organisaties, maar daar komen nu ook de onweerlegbare bewijzen bij.
Vulkaan op Bali in "kritieke fase
De actieve vulkaan Mount Agung op het Indonesische vakantie-eiland Bali bevindt zich "in een kritieke fase", zegt een woordvoerder van het nationale rampenbeheer vandaag. Een toename aan aardschokken wijst erop dat het magma in de vulkaan dichter bij het oppervlak komt, aldus Sutopo Nugroho.

"De kansen op een uitbarsting zijn groot, maar we kunnen niet zeggen wanneer", aldus de woordvoerder. Bijna 60.000 mensen hebben hun huizen nabij de vulkaan verlaten sinds de overheid vrijdag het hoogste alarmniveau afkondigde. Ze zochten onderdak in regeringsgebouwen, sportzalen en in tenten op open velden, of konden terecht bij familie.
Ondanks het onmiddellijke gevaar willen tienduizenden anderen dan weer niet vertrekken, omdat velen vrezen dat hun bezittingen, zoals vee, zouden worden gestolen.

De laatste uitbraak van Mount Agung, meer dan 3.000 meter hoog, dateert van meer dan een halve eeuw geleden. De eruptie van 1963/64 duurde in totaal meer dan een jaar. Destijds kwamen meer dan 1.100 mensen om het leven. Vele mensen werden toen door zogeheten pyroclastische stromen verrast. Dat zijn gloedwolken uit vaste of halfvloeibare lava, gas, rotsen en as, die enorm snel naar beneden rollen. Experten vrezen dat deze ramp zich nu kan herhalen.

Paradise papers

door Mijn Naam
De zwarte lijst met belastingparadijzen waaraan de Europese Unie werkt, zou ook minstens 4 lidstaten moeten bevatten als Europa de eigen criteria zou toepassen. Dat stelt Oxfam in een persbericht. Het gaat dan om Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta. De ngo identificeerde daarnaast minstens 35 landen, geen lidstaten van de EU, die op de lijst zouden moeten komen.

Witte Helmen winnen driejaarlijkse Vredesprijs Ieper

door Mijn Naam
De Witte Helmen zijn vrijwilligers van de Syrische civiele bescherming. Voor de burgeroorlog in hun land uitbrak, waren ze nog student, kapper of ingenieur. Nu zoeken ze naar gewonden en overlevenden na bombardementen of wassen ze slachtoffers na een chemische aanval. Dat is niet zonder gevaar, want al 204 Witte Helmen kwamen om bij een reddingsactie.

Burgeroorlog

De Witte Helmen werden opgericht in 2013, twee jaar nadat in Syrië de burgeroorlog losbarstte. Wat begon als een klein groepje vrijwilligers, groeide uit tot een organisatie van meer dan 3500 personen. Die groei is onder meer het gevolg van financiële steun van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nederland en Duitsland.