de grenzen

de schoolbus

Isabelle vlucht naar Zwitserland

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
woendag 10 februari 1944

De rode handschoen

Afgelopen zaterdag werden een Joods meisje en haar moeder opgepakt. Maar al snel kwam ze, mede door de hulp van de oom van hun vriend ,vrij.
Cato Oversteyns
MIRAC- Patrick, de vriend van het Joodse meisje, genaamd Isabelle wachtte zoals gewoonlijk elke ochtend op haar om samen met haar de bus naar school te nemen.
Maar tot Patricks grootse verbazing kwam Isabelle niet opdagen. Hij maakte zich zorgen want ze was nog nooit te laat gekomen voor de bus. Toch stapte Patrick op de bus richting school. Snel stelde de buschauffeur ,die Patrick kende, hem gerust. Toen gebeurde het waar hij al bang voor had. Hij vond 'de rode handschoen' en dit voorspelde niet veel goeds. Hij had met Isabelle afgesproken, als er gevaar zou dreigen, ze haar rode handschoen zou achterlaten. Het feit dat hij dus nu haar rode handschoen had gevonden voorspelde dus niet veel goeds.
Hij maakte zich grote zorgen want waar is Isabelle gebleven? Dadelijk zocht hij hulp bij zijn oom Bernard die notaris was. Hij hielp wel vaker Joden en deed dus ook zijn best om het Joodse meisje terug te vinden. Hij belde Grillon , een commissaris en die gaf Isabelle en haar moeder vanuit het polietiebureau. Bernard en Gustave de de dokter werden als 'goede' personen gezien. Ze hielpen Joden de grens over te steken , verzorgde ze , hielpen ze waar het kon.
Patrick was dolgelukkig want hij had zijn vriendinnetje terug bij hem. Toch werd dit geluk hem niet gegund. Reedsl de volgende dag bracht zijn oom hem weg om naar Zwitserland te vluchten. Ook al wist hij wel dat dit het beste voor hen was , het deed pijn .Maar wat bijna niemand wist was dat Duval en Bernard eigenlijk niet zo goed waren als ze leken. Ze werkte samen met de Milice. ze wachtte de Joden op , ze beroofde de Joden en daarna doden ze hen. Ook dit gebeurde bij de groep Joden waar Isabelle bij zat.
Gelukkige kon Isabelle ontsnappen aan de dood. Patrick bleef met een leeg gevoel achter. Hij had geen afscheid kunnen nemen en die pijn bleef hem altijd bij.
Wachtend op misschien één teken van haar.
Tot op een dag dat er een brief aankwam waar in staat dat Isabelle veilig gearriveerd was in Zwitserland

afscheid zonder een dag

door Patrick
Als het meisje, aan het begin van het verhaal, niet komt opdagen, begrijpt hij dat ze is opgepakt door de Milice.
Hij denkt terug aan hun eerste ontmoeting. Een flashback naar haar mooie lach , haar mooi bruin krullendd haar.
Maar al snel maakt hij zich grootte zorgen om zijn vriendin.
Waar is ze gebleven?
joods meisje op de vlucht

door Mijn Naam

de notaris , een verrader

door Nicolas
De notaris deed zich op de eerste zicht voor al een normaal persoon 'een vriend' maar bleek uiteindelijk een grote vijand te zijn. Hij stal geld en juwelen van rijke Joden. Daarna leverde hij hun uit aan de Milice.
Zij doden de Joden