Voetballen of vechten?

WO I

1914-1918

FRANK SUMPTION

Het weer
Bewolkt, zon
Temp: 10°C
Wind: N3
Vrijdag 20 januari 1915, Flanders Fields

MOORD of VERRAAD?

Frank S. werd ter dood veroordeeld voor verraad. Oorspronkelijk komt hij er met de schrik vanaf. Toch krijgt hij uiteindelijk een kogel door het hoofd.
door Joren Merens
Poperinge- Frank S., een Engelse soldaat die als vrijwilliger meevocht in de oorlog, werd veroordeeld voor desertie en hoogverraad tot de dood met de kogel. Dit besliste de Krijgsraad 2 dagen geleden.
De Engelse soldaat verbleef gedurende zijn proces in de gevangenis van Poperinge. Hij hoopte ervan af te komen met enkele jaren gevangenisstraf, maar vreesde toch erger. Donderdag 19 januari luidde het vonnis: 'morgen zal je executie bij dageraad plaatsvinden.' Frank had een vriend gemaakt bij de Duitsers. Toen deze werd neergeschoten, besliste hij om de oorlog te ontvluchten. Hij werd echter gesnapt en gevangen genomen voor desertie. Vandaag is hij aan de executiepaal met een kogel neergeschoten door luitenant Hartwell, Franks voormalige officier.
Het was eigenlijk niet de bedoeling dat deze luitenant hem zou executeren. Zes soldaten uit zijn eigen afdeling kregen de opdracht op hem te vuren. Maar zij slaagden er niet in, zij konden hun eigen kameraad niet doodschieten. Zij schoten alle zes samen boven zijn hoofd. Toen besliste de luitenant om Frank zelf neer te schieten, hij schoot de veroordeelde achter het oor neer.
Binnenkort zal de familie van Frank S. op de hoogte gebracht worden dat hun zoon oneervol gesneuveld is in Poperinge.
De vriendschap met een Duitse soldaat en het verlaten van zijn oorlogspost werden Frank S. fataal. De Krijgsraad bestempelde deze daden onverbiddelijk als desertie en landverraad met de dood met een kogel tot gevolg. Hoe hard de oorlog kan zijn.
.

Doodstraf onmiddellijk uitgevoerd
BRUSSEL - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.
Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.

Kop bij klein artikel onderaan de pagina

door Mijn Naam
BRUSSEL - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.