Het weer
Zonnig en koud
Temp: -1 C
Wind: N3
Dinsdag 27 februari 2018

Siberisch koud in België !

Een late koudegolf doet ons nog even bibberen van de kou...
Gemaakt door Wolf Fabri
ZWALM.
Sinds vorige week is het heel koud
in alle provincies van België.
Er is een heldere hemel, dus dit betekent dat het s'nachts hard vriest.
Overdag, kan je zonder dikke jas of muts niet buiten komen. Het is gewoon te koud!
Min één of lager zijn de temperaturen die deze week worden opgemeten.
Met andere woorden, het is berekoud.
Het is vooral droog weer met een schrale wind. Gelukkig is de zon van de partij en kan het overdag wel lekker zijn achter het glas. s' Avonds kunnen we ons gezellig warmen aan het haardvuur.
Het bizarre is dat deze extreme koude te maken heeft met de opwarming van de aarde.
Door de opwarming van de temperaturen in de poolgebieden is er een kleiner temperatuurverschil met de evenaar. Hierdoor krijgen we een verandering in de beweging van de straalstroom. Ons land komt in een andere zone te liggen en krijgt dan de lucht vanuit het koude Siberië.
Deze koude doet ons verlangen naar de lente.
Nog even bibberen en we zijn er helemaal klaar voor!

Swingend naar zilver

door Wolf Fabri
ZWALM - Schaatser Bart Swings schreef zaterdag 24-02-2018 sportgeschiedenis. Hij werd tweede op de massastart bij de mannen op de olympische winterspelen. De Leuvenaar pakt zo de eerste Belgische medaille sinds de bronzen plak van Bart Veldkamp op de spelen van 1998 in Japan.
Bart Swings pakt historische medaille op winterspelen
Dat hij geschiedenis geschreven had, besefte Swings dan ook. "Het is een droom die uitkomt", reageerde de alteet uit Herent. "Ik heb hier met mijn coach heel lang naar toe gewerkt. Dit na twee moeilijke jaren. Maar dit maakt alles goed", verwees Swings naar het feit dat hij de afgelopen seizoenen er niet in slaagde de mooie dingen die hij in het begin van zijn schaatscarrière toonde, door te trekken. In de massastart waarin een peleton schaatsers het tegen elkaar opnemen in plaats van één tegen één, was Swings meteen bij de les. De kwalificaties overleefde hij moeiteloos en in de finale hield hij het hoofd perfect koel.
Ook toen legende Sven Kramer aanzette. Swings ging op en over de Nederlander en startte als leider aan de slotronde, maar op Zuid-Koreaan Lee stond geen maat.
"Ik voelde dat het op een sprint zou aankomen", vertelde Swings. "Ik gaf alles en had het gevoel dat ik kon blijven gaan, maar uiteindelijk bleek één iemand sneller. Dat neemt niet weg dat ik supertevreden ben. De wedstrijd is perfect verlopen voor mij."

Andersen verrast favorieten

door Wolf Fabri
ZWALM - De 26-jarige Deen Andersen won zaterdag verrassend de 73e editie van de Omloop. Hij bleef na 196 kilometer de Pool Wizniowski voor. Sep Vanmarcke, de winnaar van 2012, werd net als vorig jaar derde. Jasper Stuyven won de sprint om de vierde plaats, voor Philippe Gilbert. Titelverdediger Greg Van Avermaet finishte pas als 50ste.

Chinees Nieuwjaar in Gent

door Wolf Fabri
ZWALM - Honderden Gentenaars trotseren afgelopen zaterdag de winterkou voor de Chinese nieuwjaarsparade die door de stad trok. Na edities in Dinant en Brussel was Gent aan de beurt. " We hebben een speciale band met China", zegt burgemeester Daniël Termont. " Er studeren aan de Gentse universeit wel 350 studenten en onderzoekers." Traditionele draken trokken de aandacht, begeleid door Chinese instrumenten.