Migranten blijven komen!pag 2/3

Leraar aardrijkskunde verkozen als de beste.

pag 4

Colours by the sea groot succes.


pag 5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Woensdag 19-6-2017, Andrea Duine en Anneke van der Jagt. De aardbevelander.

Amerika's aardbevingen

Aardbevingen komen vaak voor over de hele wereld, met verschillende oorzaken en gevolgen. Twee gebieden zijn vergeleken beiden gelegen in Amerika.
door Anneke van der Jagt
Geologische achtergrond
Kapelle- We vergelijken San Francisco en Arkansas (ook wel Missouri) met elkaar. Welke ligt het dichtst bij een scheur in de aardkorst en wat gebeurt er met de natuur?
Allereerst San Francisco, deze stad ligt op de San Andreasbreuk, die de oorzaak is geweest van verschillende aardbevingen. De stad zelf heeft hier dus ook al last van gehad, maar daar gaan we in een ander kopje op in. De plaatgrens van de San Andreasbreuk is transform, de platen schuiven langs elkaar, wat gepaard gaat met schokken, dit veroorzaakt de aardbevingen. De platen die transform langs elkaar schuiven, horen bij de pacifische plaat. Arkansas ligt in het Zuidoosten van Amerika. Het noordwesten is licht bergachtig en het zuiden en oosten bestaat uit laaglanden.
laaglanden. Er loopt geen breuklijn door of vlak langs arkansas, toch zijn er vulkanen en aardbevingen. In de afbeelding kunt u zien wanneer er aardbevingen hebben plaatsgevonden. Wat hier erg opvalt, en waar natuurlijk een verklaring voor is, is waar er aardbevingen zijn geweest. Twee satellietbeelden laten zien waar precies; begin het jaar 2010 onder de stad Blytheville en in November weer een in die buurt, dit keer er boven. Hoe die aardbevingen en vulkanen ontstaan zonder dat er een scheuring in de aardkorst of een scheiding tussen twee platen zit, komt door de
olie- en gaswinning in de Staat. Vandaar ook de bij elkaar gelegen plaatsen waar aardbevingen zich bevonden, op die plek (of daar in de buurt) geboord.
Als wij dus deze twee delen van Amerika, beiden Staten op zich, vergelijken, zien we dat de aardbevingen door verschillende oorzaken ontstaan. In San Francisco door de natuur; het ligt op een breuk in de aardkorst, in Arkansas daarentegen ontstaan de aardbevingen door menselijk ?geweld?, we boren er in voor ons eigen nut en daardoor ontstaan aardbevingen.

Rampen & risico's

door Andrea Duine
Oud-Vossemeer- Er is opnieuw onderzoek gedaan naar de aardbevingen in de buurt van San Francisco en Arkansas. Beide gebieden liggen in de Verenigde Staten, San Francisco in het westen op de San Andreasbreuk en Arkansas in het zuidoosten van de Verenigde Staten.
Er is in het onderzoek gekeken naar aardbevingen in het verleden, maar ook de kans dat er nog meer aardbevingen komen.
In San Francisco was de laatste heftige aardbeving in 1989, deze was 7.1 op de schaal van Richter, wat betekent dat er wel serieuze aardbevingen zijn. Sinds die laatste aardbeving is het eigenlijk heel rustig, er zijn nog steeds aardbevingen, maar die hebben geen grote gevolgen, zoals de aardbeving op 31 oktober 2007. Wel is het zo dat de kans dat er binnenkort weer een grote aardbeving plaats gaat vinden relatief gezien groot is. ( zie afbeelding 5)
Op de San Andreasbreuk ontstaat steeds meer spanning, vooral het zuidelijke deel van de breuk is zo ?geladen? dat er elk moment een aardbeving plaats kan vinden.
In het gebied van San Francisco is dit minder erg, maar ook moeilijker in te schatten.
Gebergte in San Francisco
schatten. Als de breuk in Los Angeles een aardbeving veroorzaakt kan deze zo hevig zijn dat hij helemaal doorloopt naar het noorden. En misschien zelfs in San Francisco gevoeld worden, omdat dit precies in een lijn ligt.
Op 3 september 2016 Is de VS opgeschrikt door een aardbeving in het midwesten van de Verenigde Staten, het epicentrum ligt in Oklahoma maar ook in Kansas City, Missouri, Fayetteville en Arkansas was de schok te voelen. Op de schaal van Richter krijgt de aardbeving een 5,6. De beving is uitzonderlijk in dit gebied,
het gebeurt wel vaker dat er kleine schokjes van de aarde zijn, maar dat er zo een grote beving in zat was heel onverwacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat er extra onderzoek is gedaan naar de aardbeving en de kans op nog een beving. Onderzoekers zeggen dat de winning van gas en olie bijdraagt aan de hevigheid van de beving en dan vooral door de opslag van afvalwater ondergronds wat vrijkomt bij de winning van gas en olie. De beving zat 6.1 km diep, wat niet bijzonder diep is voor een aardbeving. Zie afb linksonder voor de rampen in het verleden.

Maatregelen en bronnen

door Mijn Naam
gebruiken bij de bouw, kan de schade beperkt worden en valt er niet veel weder op te bouwen, wat alleen maar fijn is.

bronnen;
https://geomaps.wr.usgs.gov/sfbay/
http://nl.earthquake-report.com/2014/04/28/important-historic-earthquakes-until-2013-in-arkansas-usa-new-madrid-fault/
https://www.scholieren.com/werkstuk/2772

Maatregelen in kader van Hazard Management

door Andrea Duine, Anneke vd Jagt
12 juni 2017- Tholen
Aardbevingen richten veel schade aan, leiden tot paniek en verwoesten woonplaatsen. ?Hoe kunnen wij dit tegengaan?? is een vraag die speelt sinds de eerste aardbeving. Wat doe je als je overrompeld of getroffen wordt door een aardbeving? Hazard management heeft maatregelen op een rij gezet. Hoewel het lastig is om te voorspellen wanneer er weer een aardbeving plaatsvindt, proberen ze het toch door onderzoekstechnieken, zodat ze mensen ruim van tevoren kunnen waarschuwen.
Allereerst hebben ze voor waarschuwingssystemen gezorgd, zodat de meeste mensen kunnen vluchten en er zo min mogelijk slachtoffers zijn. Daarnaast zijn er plannen om de hulpverlening snel op de gang te brengen, die plannen kijken ook naar de wederopbouw van gebouwen. Hoeveel gebouwen er stuk gaan, verschilt, hoe groter de kracht van een aardbeving, hoe meer vernielingen. Door een constructie te gebruiken bij de bouw, kan de schade beperkt worden en valt er niet veel weder op te bouwen, wat alleen maar fijn is.