AIDS / HIV /
seropositief


2/3

Musical gebaseerd op Het uur nul

3

Dirk Bracke4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 18 C
Wind: N3
VRIJDAG 11 Februari 2011

Leef mee met Het uur nul

'Het uur nul' is een boek dat door heel veel jongeren werd gelezen en de meeste reacties zijn positief. Hier komt een klein samenvatting van wat je allemaal kunt verwachten.
door Intissare Atid
Het uur nul is één van de bekendste succesboeken waarvan de auteur niemand minder is dan Dirk Brack. Het is geschikt voor 14-jarigen.
Het verhaal gaat over Ben, dat een rustig leventje leidt. Af en toe rookte die wel een jointje of drinkt die een pintje.
Op een dag komt Ben Diana tegen, een meisje die hij helemaal ziet zitten en uiteindelijk krijgen ze verkering met elkaar. Ze beleven fantastische momentjes. Ben heeft geen behoefte meer aan zijn vrienden, zelfs zijn beste vriend, Filip, ziet hij niet meer zitten. Maar Filip is veel verder gegaan dan een jointje en is verslaafd geraakt aan heroïne..
Ben merkte dat hij vaak ziek is en dat hij steeds dunner wordt, hij besloot dan naar de dokter te gaan. Maar toen Ben te horen krijgt dat hij seropositief was stort z'n leven in elkaar. Hij durft het aan niemand te vertellen. Hij maakt een einde aan zijn relatie met Diana, bang dat ze ook besmet is ook al hebben ze veilig gemeenschap gehad.
Met veel moed vertelt hij het aan zijn vader. Maar die vindt aids een homoziekte en denkt dat Ben homo is, wat niet waar is.
Toen Diana dat te horen krijgt wilt ze niks meer met Ben te maken hebben, ook nadat ze te weten krijgt dat ze niet seropositief is.
Al gauw moet Ben in het ziekenhuis worden opgenomen omdat zelfs rechtstaan een te grote inspanning werd.
Op zijn verbazing komt Diana op bezoek, wat Ben blij maakt. Ben vertelde hoe hij besmet geraakte en voor dat Diana weg gaat vroeg Ben zijn badjas...
Z'n laatste woorden waren: 'It's better to burn out than to fade away.'
Het is een realistisch boek vol met spanning, je leert er ook heel wat van. De ziekte, aids, wordt uitgebreid en fantastisch beschreven.

Jef Nagels wilt Het uur nul uit de bibliotheek

door Intissare Atid
Vlaams Blok-raadslid Jef Nagels
wil «Het uur Nul» van Dirk
Bracke uit de jeugdbibliotheek.
Hij bracht het punt zelfs in de
gemeenteraad. «Het boek bevat
pornografische en vulgaire
elementen», zegt Nagels. «Als de
gemeente het niet uit de rekken
neemt, onderneem ik zelf
stappen.» Het jeugdboek gaat over
drugsproblemen, een
patiëntje dat sterft aan aids en over jongeren die seks hebben.

Burgemeester Rollier wil niet op de
vraag ingaan. «Onze boeken zijn
zorgvuldig geselecteerd bovendien
zijn ze ingedeeld volgens
leeftijdscategorie. In een
gemeentelijke bibliotheek kan van
censuur geen sprake zijn», aldus
Rollier. De burgemeester vindt dat
uitgeverij Davidsfonds genoeg kent
van jeugdliteratuur.
Auteur Dirk Bracke presenteert Het uur nul
Het boek 'Het uur nul' heeft diverse prijzen gewonnen zoals de prijs stad Beringen en de prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 1998 voor 14-16 jarigen.
In het begin was het de bedoeling niet voor Dirk Bracke om schrijver te worden, hij vroeg zich gewoon af of het hem zou lukken om een boek te schrijven. Het is hem gelukt om 'Steen' te schrijven, maar een verhaal van Neanderthaelers was niet zo top. Later heeft hij later samen met iemand van het Gallo Romeins Museum in Tongeren 'Steen' herwerkt.
Het boek kreeg een nieuw titel, namelijk 'Vuurmeisje' en ook een nieuw cover.
In 1990 las Dirk Bracke een artikel over kinderprostitutie in Azië, hij had daar nooit van gehoord. Dus dacht hij dat jongeren dat ook niet kenden en begon hij 'Blauw is bitter' te schrijven.
En zo is zijn carrière begonnen.

3de musical van MiLo Productions

door Intissare Atid
De musicalartiest Jan Schepens ging akkoord gegaan om een derde musical van MiLo Productions: 'Het uur nul'.

Peter bracht onlangs een bezoek en gaf tips aan de 23 jongeren die in het nieuwe stuk mee spelen. Het stuk is gebaseerd op het Jeugdboek van Dirk Bracke.
Het resultaat kan je bekijken op 17, 18 en 19 september in CC Scharpoord.

Dirk Bracke's onderwerps-keuze

door Intissare Atid
Dirk Bracke koos voor het onderwerp aids omdat iemand van de uitgeverij vond dat dit onderwerp hem moest liggen.
Toen Dirk Bracke stapels papier had gelezen over aids en een paar keren met Bart, een vriend van hem, had gesproken was hij er nog meer van overtuigd dat het boek iets moest worden dat heel wat onwetendheid en taboes in verband met aids moest verhelpen.
Ik denk dat het boek uiteindelijk is geworden wat hij wilde. Een boek dat doet nadenken en dat voor discussies in de klas, op de speelplaats... zorgt. En hij bedoelt dan niet dat er enkel over aids gepraat moet worden, maar dat je ook over druggebruik en over jongens-meisjes-relaties kunt babbelen. Door over het boek te praten, zou het gemakkelijker moeten worden om bijvoorbeeld je eigen mening over o.a. sexuele relaties en druggebruik kwijt te kunnen of anderen hun mening daarover te horen.