COLOFON:
1. Auteur: Julian Barnes
2. Uitgeverij:
Atlas Contact

3.Titel: Hoogtever-
schillen, Levels of Life

4. Jaar uitgave: 2013

6. Aantal pagina's: 128

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Gemaakt op woensdag 10 januari 2018 door Yani Baert | zelfkrantmaken.be.

Hoogteverschillen

Mijn mening over het boek & waarom heb ik dit genomen?
door Yani Baert
Ik heb dit boek genomen omdat we eigenlijk moesten zoeken naar een boek. Toen kwam ik uit bij een bekende Vlaming zijn lievelingsboeken en zocht daartussen en kwam op dit boek uit.
Natuurlijk zoals iedereen keek ik wat naar de pagina's maar al bij al sprak het boek mij ook wel aan omdat er toch leerrijke elementen inzitten en het toch wel onderwerpen zijn waar je echt serieus kan zijn en serieus over kan nadenken. Toen begon ik het boek te lezen en eerst vond ik het maar een raar verhaal aan het begin omdat het ineens begon over ballonvaarders en de geschiedenis daarvan. Er kwamen ook telkens andere personages in wat het verhaal alleen maar vreemder deed lijken.
Maar als je dan echt verder begon te lezen in het boek en een beetje research op internet deed begon je het verhaal te snappen.Op een of andere manier hebben de drie delen gemeen dat ze gaan over manieren om naar jezelf en de wereld te kijken, en gaan ze over afstand en nabijheid, over letterlijk en figuurlijk, over objectiviteit en subjectiviteit. Het wordt verteld op een heel knappe manier en dat sprak me ook echt wel aan.
In ieder deel worden er toch wel andere onderwerpen naar voren gebracht wat eerst wel wat raar is. Dit bijzondere boek gaat grotendeels over twee onderwerpen: ballonvaart en de liefde. Op het eerste zicht lijken deze twee delen totaal niks met elkaar gemeen te hebben, maar Barnes zorgt op een erg treffende en aandoenlijke manier een middenweg tussen beiden. Met een ballon kan je heel hoog vliegen om daarna heel hard neer te storten. Zo gaat het ook met de liefde: ze brengt je op grote hoogte, maar ze is gedoemd om verdriet met zich mee te brengen.
Daarom heb ik er ook wel echt voor gekozen om de drie delen apart te bespreken en zo een goede verhaallijn van het verhaal te weergeven en zo ook de acties te weergeven.

DEEL 3: Toevoeging

door Yani Baert
Ik heb natuurlijk ook al veel moeten verwerken in mijn eigen leven. Het is allemaal niet zo makkelijk om met de gedachte om te gaan dat belangrijke mensen uit je leven er plots niet meer zijn en dat je hen nooit meer kan vastpakken, nooit meer hallo kan zegen en nooit meer iets kunt doen met die mensen. Het kan van de ene dag op de andere gebeuren dat er iemand verdwijn uit je leven, maar toch moet je als mens sterk blijven en dat is wat mij heel erg aansprak aan de auteur ik vind persoonlijk dat de auteur de prijzen die hij al verdient heeft met dit boek en met andere boeken dubbel en dik verdient als je zo iets sterk op markt kunt brengen. Sterke maar moeilijke afsluiter van het boek!
DEEL 3: Het verlies van de diepte
De auteur Julian Barnes heeft een heel groot verlies geleden toen zijn vrouw stierf. Toen zijn vrouw overleed, voelde het alsof hij van grote hoogte neerstortte, net zoals een ballonvaarder. Alleen heeft Barnes geen vest van kurk aan om te blijven drijven in het water. In het derde gedeelte beschrijft Barnes zijn verdriet de dood van zijn vrouw, zijn rouwverwerking, de reacties van anderen, zijn zelfmoordplannen, het alleen verder gaan en in contact willen blijven met de overledene. Hij vertelt dus over zijn eigen ervaringen wat ik persoonlijk zelf heel sterk vind.
Doe het maar eens na zoveel verdriet en rouw moeten verwerken na de dood van zijn vrouw en daarna toch weer opstaan met een boek waarin hij zijn persoonlijke gevoelens prijsgeeft en waar hij vertelt over zijn eigen ervaringen. Ik vind dat je dan een heel sterk persoon bent en dat je dan een heel sterk karakter hebt!

DEEL 1: De zonde van de hoogte

door Yani Baert
De eerste ballonvaarders wagen zich aan de zwaartekracht en spotten met God. Vliegen was voorbehouden aan vogels en engelen, een mens die vloog maakte zich schuldig aan de zonde van hoogte. Julian Barnes kiest er drie: Fred Burnaby, Sarah Bernhard en Félix Tournachon zijn zijn zondige liefhebbers op zoek naar vrijheid. Zij en met hen andere aeronauten konden 'de ruimte Gods' zonder het gebruik van toverij betreden en koloniseren.

DEEL 2: Op vaste bodem

door Yani Baert
In 'Op vaste bodem' voegt Julian Barnes twee mensen samen. Samen zijn ze, in dat eerste moment van vervoering, dat eerste stormachtige gevoel van opgetild worden, groter dan hun beider ik afzonderlijk. Samen zien ze verder, en scherper. Hij maakt van Sarah Bernhardt toen de actrice en daarom meer dan eens gefotografeerd door Nadar en Fred Burnaby militair en reiziger met een zekere reputatie minnaars. Volgens Fred Burnaby zijn zij beiden aan elkaar gewaagd, en elkaar waard. Als hij andere aanbidders het nakijken geeft, durft hij toe te geven aan zijn verliefdheid en zelfs te fantaseren over een gezamenlijke toekomst, waarin hij omwille van haar veel opgeeft en zelfs bereid is te trouwen. Maar zij wil niet. De pijn zou verschillende jaren aanhouden. Hij verzachtte zijn verdriet door te reizen en zich bezig te houden met vechten. Hij sprak er nooit over. Uiteindelijk sneuvelt Burnaby in de Slag bij Aboe Klea door een speer die tegenstanders in zijn hals stoten.