Oorlog

Demonstreren

De griep

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
maandag 26 februari 2018, door Lucas De Reys, Arno Bouharmont, Jelte van Hoffelen en Alec Rombouts

Oorlog

Eerste
&
Tweede
Wereldoorlog
door Lucas De Reys
Gebeurtenissen Eerste en Tweede wereldoorlog
Het begin van de Eerste Wereldoorlog was op 2 augustus 1914, toen de eerste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog sneuvelden: de Franse André Peugeot en de Duitse Albert Mayer. De verschrikkingen van de loograven in de Eerst Wereldoorlog kon toen niemand nog voorspellen.
De Tweede Wereldoorlog begon in Europa met de Duitse inval in Polen op 1 september 1939. Twintig jaar na de Eerste Wereldoorlog kwam het wederom tot een strijd op het Europese continent. En de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog waren nog verwoestender.
Totale verliezen in Europa
De totale verliezen in mensenlevens wordt geschat op ongeveer 65 miljoen. Hieronder zijn ongeveer 50 miljoen burgerslachtoffers, inclusief ongeveer de twintig miljoen die tijdens de oorlog doodziek werden. De militaire slachtoffers komen uit op ongeveer 25 miljoen, inclusief de vijf miljoen die zijn gestorven in gevangenschap. De geallieerden verloren in totaal ongeveer 61 miljoen levens,
terwijl aan de zijde van de asmogendheden 11 miljoen mensen het leven hadden verloren. Er was een onevenredig verlies van het aantal mensenlevens en bezit. Sommige naties hadden een hoger aantal slachtoffers dan anderen, vanwege een aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere de militaire tactiek, de gesteldheid van de economie vlak voor de deelname aan de oorlog en het niveau van de technologie.

WW1

door Jelte van Hoffelen
De Eerste Wereldoorlog kende vele gruwelijke veldslagen: denk maar aan de slag om Ieper, de strijd aan de Somme of het Honderdagenoffensief. Wat men echter soms vergeet, is de dagelijkse voedselstrijd die de burgers ver achter de linies voerden. De zoektocht naar eten én de onstilbare honger maakten van de oorlog, ook los van het geweld, een dagelijkse strijd op leven en dood.

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog was België, qua voedselbevoorrading, bijzonder slecht voorbereid. Het land importeerde op dat moment immers 80% van zijn voedselbehoeften en voor heel wat grondstoffen en landbouwproducten was het land al decennialang afhankelijk van de import. Met andere woorden: een bijzonder slecht uitgangspunt om een uitputtingsoorlog te moeten ondergaan!
Oorlog is Dood
Miljoenen mensen demonstreren tegen oorlog

Miljoenen mensen in de hele wereld zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen een mogelijke oorlog tegen Irak. De opkomst was het hoogst in Rome, Londen, Madrid en Barcelona. In Amsterdam namen zo?n zeventigduizend mensen deel aan de betoging...
Een demonstratie tegen een aanval op Irak in de Belgische hoofdstad Brussel is zaterdag uit de hand gelopen. Ongeveer honderd jonge demonstranten gooiden ruiten in bij een restaurant van McDonald's, een vestiging van het Marriot-hotel en een uitzendbureau.

De griep is in het land

door Alec Rombouts
Volgens het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid is de griepdrempel voor de eerste keer dit seizoen overschreden, dat betekent dat de griep officieel in het land is. Als die drempel volgende week opnieuw wordt overschreden, zal er formeel een griepepidemie aangekondigd worden.

2de
wereldoorlog

door Arno Bouharmont
Duitse bombardementen op België tijdens de Tweede Wereldoorlog

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begon met een eindeloos gedaver van overvliegende Duitsers bommenwerpers het leven met de bommen. Reeds jaren voor de oorlog bestond het idee dat een blitzkrieg met gemotoriseerde landtroepen en hevige bombardementen de strijd zou beslechten. ?Het was de Duitse tactiek om schrik aan te jagen?, beweert Lucien (°1929, Houthulst). ?De eerste twee dagen strooiden ze overal brandbommen en fosforbommen rond.

Tijdens de Achttiendaagse Veldtocht tussen 10 en 28 mei 1940 kwamen naar schatting meer dan 6000 burgers om. Het grootste deel was te betreuren door Duitse bombardementen. Toch is dit verhaal lang niet zo bekend. Daarom geef ik hieronder een geschiedenis van de Duitse luchtaanvallen op ons land tijdens de inval van mei 1940.