Binnenland:
Te veel fijn stof in de lucht.

p.2-4

Buitenland:
5 doden door winterstorm

p.5-8

Sport:
Kim V. start uur later in super-G, door het weer
p.8-12

Het weer
Zon en wolken
Temp: 5/ 10 C
Wind: Z3
Maandag 5 Maart 2018 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Zicht eerste sterren

Het duurt 8 minuten en 20 seconden voor het licht van de zon onze aarde bereikt. Hoe groter , hoe langer het duurt, wat betekent dat je met een telescoop letterlijk terug kunt.
door HLN.be
Dat ons universum ontstond met de big bang weten we allemaal. De eerste 180 miljoen jaar bestond alles uit een mengsel van waterstof en helium, en was het donker en koud. Pas toen de eerste planeten ontstonden, zag je iets.
Astronomen van de AS University hebben dat licht nu voor het eerst kunnen opvangen met behulp van een radio-antenne. De antenne in kwestie is niet veel groter dan een koelkast en kostte 5 miljoen dollar. Twee jaar geleden kon het ding, dat opgesteld staat in een Australische woestijn, een zacht radiosignaal opvangen, waarna de wetenschappers het jarenlang analyseerden. In het resultaat van dat onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, vertellen ze nu dat het radiosignaal afkomstig is uit de periode van de eerste planeten.
De wetenschappers zijn enorm trots op hun ontdekking, omdat het een periode van ons universum is waar we weinig tot niets van afweten. Sommigen vinden het ontstaan van de sterren belangrijker dan de Big Bang, aangezien wijzelf ook opgebouwd zijn uit ?sterrenstof? en we dus letterlijk naar onze eigen oorsprong kijken. En dat is niet het enige opmerkelijke aan deze vondst, want het zou ook de bevestiging van donkere materie kunnen zijn.
Het radiosignaal wees immers duidelijk op het bestaan ultraviolet licht 180 miljoen jaar geleden, maar bevatte daarnaast ook enkele vreemde eigenschappen. Zo konden de onderzoekers afleiden dat de waterstof tussen de eerste planeten een stuk kouder was dan eerst werd aangenomen. ?We gingen altijd uit van tien graden boven het absolute nulpunt, maar het bleek maar om vijf graden te gaan.? Voor de leken, dat is -268 graden Celsius.
Een van de theorieƫn is dat de waterstof tussen de sterren afgekoeld werd door zwarte materie. Die materie is nog steeds een raadsel voor de wetenschappelijke wereld. We weten uit het bestuderen van de zwaartekracht dat 27 procent van het universum eruit bestaat en dat het niet opgebouwd is uit deeltjes. Als de radiogolf het bestaan van die materie kan bevestigen, is dat een enorme stap vooruit. ?In de kosmologie is donkere materie het belangrijkste dat er is.?

Eiland te koop,
buren Ne.

door het Nieuwsblad.be
Isla di Yerba: het linkt exotisch, maar ook duur. ?Ergens tussen de 5 en 10 miljoen?, zegt Harry van Sambeeck van het immokantoor Caresto Top Houses. Drie voetbalvelden groot. Vooral puur natuur. Geen huis, geen hut. Een onbewoond eiland. Letterlijk. ?Maar daarom niet onbewoonbaar?, zegt Harry Van Sambeeck. ?De koper kan hier makkelijk een tiental villa?s laten bouwen. Dat mag. Of je kan het eiland helemaal voor jezelf houden. Met een vraagprijs tussen 5 en 10 miljoen.
Isla di Yerba heeft iets exclusiefs. Dit is het laatste onbewoonde eiland van het Nederlands Koninkrijk waar nog op gebouwd mag worden. Het ligt in de Spaanse Water, een lagune aan de zuidoostkust van CuraƧao. Het Spaans Water is bekend bij watersportliefhebbers: hier tref je de meeste zeilscholen en jachthavens van het eiland. ?Isla di Yerba ligt vlak bij de kustlijn van CuraƧao, amper 50 meter in zee?, zegt Harry Van Sambeeck.. Maar ook Belgen kopen hier vaak een eigendom.
Vlak naast het eilandje Isla di Yerba ligt nog een piepklein eilandje.
Superzwaar zwart gat van 13 miljard jaar oud ontdekt
Wetenschappers hebben een zwart gat uit de beginjaren van het heelal ontdekt. De signalen hebben er meer dan 13 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken. Het is het oudste zwarte gat dat ooit is ontdekt. Toen de signalen aan hun reis begonnen, was het heelal pas 690 miljoen jaar oud.
Het gaat om een zogeheten superzwaar zwart gat, dat 800 miljoen keer zo zwaar is als onze zon. De meeste zwarte gaten in onze uithoek van het heelal zijn hooguit enkele tientallen keren zo zwaar als de zon. De onderzoekers zijn verbluft dat het zwarte gat zo ontzettend zwaar kon worden, terwijl het heelal nog maar zo jong was.
Ze hebben er geen goede verklaring voor. ,,Het is overduidelijk dat in het vroege heelal een proces bestond dat dit monster heeft gemaakt?, zeggen ze. De ontdekking staat in het belangrijke wetenschapsblad Nature.Een zwart gat ontstaat wanneer een ster aan het eind van zijn leven ontploft en de resten daarna imploderen. De zwaartekracht in een zwart gat is zo groot dat niets er aan kan ontsnappen, zelfs licht niet. Alles wat in de buurt komt, wordt opgeslokt en verscheurd. Vlak voordat dat gebeurt, zenden die stoffen enorm veel licht uit. Dat heet een quasar. Het licht rond het ontdekte zwarte gat is 40 biljoen keer zo fel als onze zon.

1,5 miljoen pinguĆÆns ontdekt

door Nieuwsblad.be
Dankzij satellietbeelden hebben wetenschappers op het meest noordelijke punt van het Antarctisch schiereiland verrassend een kolonie van meer dan 1,5 miljoen adeliepinguĆÆns ontdekt. Volgens de laatste telling zouden het er 285.000 tot 305.000 zijn. Maar beelden van een satellietprogramma Landsat toonden de aanwezigheid van guano aan op nog andere van de Danger Eilanden. De vogelsoort is talrijker dan gedacht.

Eerste lawinedode van de winter in Slovakije

door HLN.be
In de Slovaakse Hoge Tatra is een skitoerist omgekomen toen hij werd bedolven door een lawine, iets waarvoor de weerdiensten de afgelopen dagen herhaaldelijk hadden gewaarschuwd. Het ongeval gebeurde in het dal Velka Studena Dolina, waar het slachtoffer na tweeƫnhalf uur zoeken kon worden geborgen. Dat meldt reddingsdienst HZS, die onmiddellijk na de lawine een oproep kreeg van een begeleider van de man. Het slachtoffer droeg echter geen lawineuitrusting, die de zoektocht eenvoudiger zou gemaakt hebben. Drie skiƫrs dood teruggevonden in Franse Alpen
Vrijwilligers en bergredders doorzochten met de hulp van een helikopter en speurhonden een 400 meter lange strook totdat de toerist werd gevonden onder een twee meter dikke laag sneeuw. Over de identiteit van het slachtoffer werd niets gezegd, enkel dat het gaat om de eerste lawinedode van deze winter in Slovakije.