Belgische skiër overleden bij lawine in Franse Alpen

Doden door vrieskou,
sneeuwval legt verkeer in Zuid-Frankrijk lam

Tropische superstormen zijn zo krachtig dat schaal 5 niet meer volstaat?

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Doden door winterstorm boven Amerikaanse oostkust

Een winterstorm boven de Amerikaanse oostkust heeft mensen het leven gekost.Windvlagen en deels neerslag zetten sins vrijdag kuststroken onder water.
door Mijn Naam
Meer dan 3.300 vluchten werden geschrapt en meer dan een miljoen mensen zaten zonder stroom. Vooral de staten Massachusetts, New Jersey en Virginia kregen af te rekenen met bakken regen en pakken sneeuw.
Metershoge golven sloegen in op de zeeweringen langs de kusthavens. Alle staten van Virginia tot Maine kregen met het stormweer te maken.

In het noorden van de staat New York, aan de grens met Canada, viel meer dan 30 centimeter sneeuw. De autoriteiten riepen de mensen dringend op zich in veiligheid te brengen. De weerdienst noemde de storm voor enige gebieden in New England een "zaak van leven of dood". "Blijf de storm niet uitzitten, als gevraagd wordt te evacueren", waarschuwde de gouverneur van Massachusetts, Charlie Baker.
De ongewone storm duurde ook zaterdag nog voort.

De zender CNN meldde dat vijf mensen zijn omgekomen door ontwortelde of omgevallen bomen; een man en een tiener in Virginia, een vrouw in Maryland, een jongen in de staat New York en een man in Rhode Island. In Boston peddelden mensen met kajaks door de straten. De meeste scholen bleven dicht. In het naburige Quincy brachten de hulpdiensten 50 mensen in veiligheid. De nationale spoorwegmaatschappij Amtrak legde alle spoorverkeer aan de oostkust stil.
Voertuigen, daken en steigers werden beschadigd, zoals bijvoorbeeld in het stadje Scituate. Daar drong het water door tot in het centrum van de stad.De Amerikaanse president Donald Trump kon voor een geplande dienstreis niet vertrekken vanop de gebruikelijke militaire luchthaven Andrews, omdat door de felle wind de startbaan onbruikbaar was. Zijn karavaan werd omgeleid naar de luchthaven Dulles International. Ook het scheepvaartverkeer viel stil.
In de hoofdstad Washington waren vrijdag alle musea, de zoo en de openbare gebouwen wegens het weer gesloten, vele regeringsfunctionarissen bleven thuis.

Aardbeving treft Papoea-Nieuw-Guinea

Elise De Poorter
Papoea-Nieuw-Guinea is deze nacht opnieuw getroffen door een aardbeving. De schok had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter, zo meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van schade of slachtoffers.
De schok werd in het westen van Papoea-Nieuw-Guinea gevoeld. De haard van de beving bevond zich op een diepte van ongeveer tien kilometer, aldus nog USGS.De hevige aardbeving die vorige week Papoea-Nieuw-Guinea trof, heeft aan minstens 67 mensen het leven gekost. Dat meldt de hulporganisatie Rode Kruis. Duizenden mensen zijn door de aardschok dakloos geworden en hebben geen toegang meer tot water en eten, zegt de organisatie nog.17.000 mensen ontheemd
?Er werden in totaal 143.000 mensen getroffen.
Dit is de kop voor de foto hieronder
Winterorkanen
Bij deze storm gaat het volgens meteorologen om het weerfenomeen 'bombogenese', een explosieve cyclogenese (cycloonvorming) waardoor in korte tijd enorme winterorkanen ontstaan. Volgens de Amerikaanse weerdienst NOAA wordt dat veroorzaakt door het op elkaar botsen van zeer koude en warme luchtmassa's.
Vele meteorologen spreken dan ook van een "bomcycloon". Begin januari werd de Noord-Amerikaanse oostkust al geteisterd door een dergelijke winterstorm.

Vluchten op Madeira afgelast door storm

Elise De Poorter
Op het Portugese eiland Madeira zijn vandaag minstens 50 vluchten afgelast omwille van hevige rukwinden. Dat meldt de uitbater van de luchthaven.
Volgens Portugese weerkundige diensten zullen de stormwinden nog tot en met morgen het eiland blijven teisteren. Een voetbalwedstrijd in tweede divisie is morgen afgelast, omdat de ploeg van Madeira niet kon afreizen naar Lissabon.

Zeespiegel begint sneller te stijgen

Elise De Poorter
De zeespiegel begint sneller te stijgen en tegen het einde van deze eeuw zal ze 65 centimeter hoger liggen. Dat blijkt uit een studie die maandag gepubliceerd werd. Het cijfer ligt in lijn met eerdere schattingen van de Verenigde Naties.
De stijging van de zeespiegel, die momenteel ongeveer 3 millimeter per jaar bedraagt, kan ruim verdrievoudigen tot 10 millimeter per jaar tegen 2100. Het is het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, kortweg PNAS, dat de cijfers publiceert. Verdubbeling
De resultaten van het onderzoek, dat informatie van satellieten van de afgelopen 25 jaar verzamelde, ?zijn min of meer in overeenstemming met de voorspellingen van het rapport AR5 uit 2014 van de VN-expertengroep over het klimaat (Giec)?.?