Is nieuw negatief advies nekschot voor Eurostadion in Brussel?

'Kleine belasting, maar groot effect op Ā­ongelijkheid'

Michel: 'Ik dans niet naar de pijpen van de N-VA'

Het weer
Zon en wolken
Temp: 6 C
Wind: N3
Vrijdag 12 Januari 2018 | sinds 2008 | Gratis editie

Stijn Umans in Braziliƫ

Stijn vecht al jaren lang tegen botkanker. Er zal een dag komen dat hij zal sterven, maar er is een ding dat hij nog wil meemaken.
door Gilles Van Landeghem
Stijn Umans(30) geboren en getogen in Limburg vecht al jaren lang tegen botkanker. Dit had hij zelf nooit zien aankomen. 'Ik stond op het veld een balletje te trappen met wat vrienden en plots kreeg ik last in mijn rug.
Na vele ziekenhuisbezoeken kwam het verdikt. Ik had botkanker. Ik kon het niet geloven, dit zou mij toch nooit kunnen overkomen.Maar ik ben altijd positief gebleven. Tot ik op een dag niet meer kon voetballen en niet meer kon werken. De eerste weken zat ik hele dagen thuis. Ik zocht erna maar en nieuwe hobby. Omdat ik geen voetbal meer kon spelen. Werd ik dus maar supportervan onze nationale voetbalploeg: De Rode Duivels.
Ik ging zelf naar hun trainingen kijken. Op den duur kende iedereen me. Toen er op een dag een man van de VRT naar mij kwam en me vroeg of ik in het nieuwe tv-programma: 'Iedereen Duivel'. Wou meespelen. Ik stemde natuurlijk in.
Enzo begon het allemaal ik werd stilletjes aan bij iedereen bekend en de mensen vonden mijn verhaal wel bijzonder.
Het programma waar ik in meespeelde kwam er om meer supporters te krijgen. We wouden immers naar het WK voetbal in Braziliƫ met veel supportes gaan. Zo was mijn grote levensdoel ontstaan. Ik wou kost wat kost mee naar Braziliƫ. We hadden de reis al lang op voorhand geboekt. Samen met een paar vrienden uit mijn stamcafƩ zouden we twee weken lang genieten van het voetbal in Braziliƫ
en dat was mijn vader. Ik wou eigenlijk dat hij ook meeging omdat hij zo belangrijk is voor me. Hij weet precies wat goed voor me is. Maar door alle ziekenhuiskosten werd dit een beetje moeilijk. EƩn van mijn vrienden kreeg dan maar het idee om een benefietmatch te organiseren tegen oud-Rode Duivels: Luc Nillis, Jean-Marrie Phaff, Eric Gerits en nog vele anderen. Zo kon mijn vader ook mee naar Braziliƫ

Liefkenshoek op rand van verzadiging

door Gilles Van Landeghem
BRUSSEL -
Voor het eerst heeft de Liefkenshoektunnel in Antwerpen in een jaar meer dan tien miljoen voertuigen verwerkt.

Al jaren beleeft de Liefkenshoektunnel nog slechts superlatieven. In 2016 zag de tunnel het verkeersvolume stijgen met 10,6%, nadat het de jaren daarvoor al telkens zo'n 6 Ć  7% was toegenomen. Met nog eens 1,1 miljoen voertuigen meer verpulverde 2017 ook die records. 'We zitten nu echt aan de verzadiging', zegt operationeel manager Marc Persoon.

De tunnel, geopend in juli 1991, was berekend op maximaal 40.000 voertuigen per dag. 'Daar schommelen we nu rond', aldus Persoon. 'Met woensdag 22 november als absolute topper in onze geschiedenis. Toen noteerden we met 52.458 voertuigen de hoogste verkeersstroom ooit. Maar 22 november was dan ook de dag van het 'siliconenincident' op de Antwerpse Ring.'

'Schaduwtol'
Ook het aantal uren ?schaduwtol? is verdubbeld. Over ?schaduwtol? wordt gesproken als bij zware verkeershinder in de Kennedytunnel of op de Antwerpse Ring de Liefkenshoek tolvrij wordt opengesteld. Alle verkeer kan dan ?gratis? langs de tunnel, al past de overheid dan de tol bij. De tolvrije tijd bedroeg in 2016 nog 60,5 uur, maar piekte vorig jaar naar 115 uur en 40 minuten.

?Het siliconenincident zat daar voor 24 uur tussen?, zegt Persoon. Het aantal voertuigen dat in die tolvrije uren vorig jaar omreed via de Liefkenshoek, is overigens meer dan verdubbeld: in 2016 nog 92.359; vorig jaar 205.046.
Een nog pijnlijker illustratie van de toegenomen verkeersdruk is het aantal ?uren vertraagd verkeer/file in de tunnel en op het tolplein?. Daar meldt de vennootschap liefst een (bijna) verdrievoudiging in een jaar en bijna een vertwintigvoudiging in vier jaar: in 2014 ging het nog om 57 uur file. In 2016 om 254 uur en vorig jaar in Ć©Ć©n klap 808 uur.

Fietsongelukken
Een zeer merkwaardige rubriek in het jaaroverzicht van de nv Liefkenshoek is het aantal ?incidenten in de tunnel met fietsers/voetgangers?. Fietsers? De Liefkenshoek is toch een autotunnel? ?Jawel?, grijnst directeur Marc Persoon. ?Maar dat belet niet dat er toch wel eens een voetganger of een fietser in de tunnel sukkelt. In 2016 noteerden we drie zulke incidentjes, vorig jaar liefst acht. Dat gebeurt steevast in de zomer en het gaat altijd om toeristen voor wie we meteen een rijvak moeten afsluiten.?
In Braziliƫ, 'de droomfinale van mijn leven.'
BRUSSEL - In dit boek vertelt Stijn Umans zijn Braziliƫverhaal opgetekend door de vermaarde journalist Bart Cop. Uiteraard gaat dit boek vooral over zijn onvergetelijke avontuur in Braziliƫ, zowel voor, tijdens als na de matchen van het nationaal elftal, culturele en toeristische uitstappen en de Belgische spelers ontmoeten, maar er wordt toch ook regelmatig stilgestaan bij dingen die een levensbedreigende ziekte nu eenmaal meebrengen.
Toch blijft hij een onverbiddelijke optimist die een hekel heeft aan het woord terminaal, en die geen morfine wil omdat hij daar te suf van wordt en niet meer helder kan denken.

'Hun kop was zot gemaakt'

door Gilles Van Landeghem
BRUSSEL - In normale omstandigheden had het Belgische Greenyard het Amerikaanse Dole overĀ­genomen. Dan was er een megaconcern in de groente- en fruitsector ontstaan. Maar door de hoge leeftijd van de eigenaar van Dole ' 94 jaar oud ' waren de omstandigheden niet normaal, laat Greenyard-topman Hein Deprez verstaan.

Pakjes terugsturen is 'nationale sport'

door Gilles Van Landeghem
BRUSSEL - Ook in Belgiƫ zitten we na kerst en Nieuwjaar op een stapel cadeautjes die we liever kwijt zijn dan rijk, want de dagen vlak erna stuurden we telkens 25.000 pakjes terug via Bpost. Dat is 65 procent meer dan op een gewone dag.

'Een deel is nooit afgeleverd omdat het adres verkeerd is of de pakjes zijn nooit afgehaald?, zegt de woordvoerder van Bpost. ?Maar de meeste worden teruggestuurd naar retailers als Zalando.'

Wie iets voor zichzelf kocht, kan dat makkelijker terugsturen dan wie een boek of trui cadeau kreeg van iemand die de spullen online bestelde. Om die terug te sturen, heb je op zijn minst een bestelnummer nodig en moet je dus aan de schenker duidelijk maken dat je niet tevreden bent met je cadeautje.