Zware tol na crash met Belgische bus op Duitse snelweg: chauffeur...

21-jarige zoon van Noorse kroonprinses woont samen met Playboy-model 4
21-jarige zoon van Noorse kroonprinses woont samen met Playboy-model

?Deborah is sneaky?: deze ?Temptation?-beelden zag je niet op tv

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Sateliet crasht in Maaseik

De Chinese sateliet die ongecontroleert rondvloog is deze morgen vroeg nog voor zonsopgang neergestort op de parking van de Aldi van Maaseik.
door MJ
MAASEIK. ?Wanneer en waar het station zal neerkomen, is niet precies te voorspellen?, weet Bart Hendrickx, die als ruimtevaartspecialist verbonden is aan Volkssterrenwacht Urania. ?De laatste voorspelling is dat het vannacht zal zijn. Zeker is dat de brokstukken ergens tussen 43Ā° noorderbreedte en 43Ā° zuiderbreedte zullen neervallen. Wij lopen dus helemaal geen gevaar.?

Het gebied waar stukjes van het ruimtestation kunnen terechtkomen, strekt zich ongeveer uit van het midden van Italiƫ tot onder Australiƫ. Vrij groot, inderdaad. ?Maar?, zegt Hendrickx, ?Vergeet ook niet dat 70% van de aarde uit water bestaat. De kans dat je getroffen wordt door een blikseminslag is vele keren groter.? Volgens de laatste schattingen lijkt de zone rond Afrika het meest waarschijnlijk, maar ruimtevaartorganisatie Aerospace Corp waarschuwt dat dat allemaal nog kan veranderen. ?Als het ding ook maar een minuutje vroeger of later neerstort, schuift de landingsplaats honderden kilometers op.?
Zo groot als een bus
Het ruimtestation, dat in 2011 gelanceerd werd en waarmee de Chinezen al in 2016 het contact verloren, is zo groot als een autobus. ?Het weegt ongeveer 9 ton en is 10 meter lang. Maar er zijn al veel grotere objecten naar beneden gekomen: het Amerikaanse ruimtestation Skylab, dat in 1979 neerstortte, woog 80 ton of met andere woorden tien keer meer. Dat Tiangong-1 - wat Chinees is voor ?Hemels Paleis? - ongecontroleerd naar beneden zal komen, is geen ideaal scenario, maar ook dat is in het verleden nog gebeurd.?

Tiangong-1 zal neerstorten met een snelheid van 27.000 kilometer per uur, wat volgens Hendrickx vƩƩl trager is dan een meteoriet. Bovendien zullen de meeste brokstukken opbranden bij contact met de dampkring. ?Als je toch nog een stuk vindt van het ruimtestation, kan je er beter afblijven: de temperatuur zal hoog zijn en in de tank kan ook altijd wat van de giftige brandstof achtergebleven zijn.?
Het ruimtestation werd zeven jaar geleden gelanceerd, maar de Chinezen hebben al sinds 2016 alle contact met het gevaarte verloren. ?Het is natuurlijk geen prul, maar er zijn al veel grotere objecten naar beneden gekomen?, zegt Hendrickx. ?Het Amerikaanse ruimtestation Skylab, dat in 1979 neerstortte, woog 80 ton. Dat Tiangong-1 - Chinees voor ?Hemels Paleis? - ongecontroleerd naar beneden zal komen, is geen ideaal scenario, maar ook dat is in het verleden nog gebeurd.?

Als het Hemels Paleis naar beneden komt tuimelen, zal dat met een snelheid van 27.000 km per uur zijn, wat vƩƩl trager is dan een meteoriet. Bovendien zullen de meeste brokstukken opbranden bij contact met de dampkring. ?Als je toch nog een stuk vindt van het ruimtestation, kan je er beter afblijven: de temperatuur zal hoog zijn en in de tank kan ook altijd wat van de giftige brandstof achtergebleven zijn.? (LVB)
?Wanneer en waar het station zal neerkomen, is niet precies te voorspellen?, zegt Bart Hendrickx, ruimtevaartspecialist bij Volkssterrenwacht Urania. ?De laatste voorspelling is dat het zondag zal zijn. Zeker is dat de brokstukken ergens tussen 43Ā° noorderbreedte en 43Ā° zuiderbreedte zullen vallen. Wij lopen dus helemaal geen gevaar.? Het gebied waar stukjes van het ruimtestation kunnen terechtkomen, strekt zich ongeveer uit van het midden van ItaliĆ« tot onder AustraliĆ«. Vrij groot, inderdaad. ?Maar?, zegt Hendrickx, ?vergeet niet dat 70% van de aarde uit water bestaat. De kans dat je getroffen wordt door een blikseminslag is vele keren groter.?
.Op 29 september 2011 lanceerde Peking zijn eerste ruimtestation, de Tiangong-1 (?Hemels Paleis?). Ondertussen heeft China de controle over het meer dan acht ton wegende ruimteschip, dat sinds 2013 niet meer operationeel was, verloren. Het ding komt dus sowieso naar beneden. Dat zal tussen 31 maart en 4 april gebeuren. Naar verwachting zal het ruimteschip volledig opbranden in de atmosfeer.Op 25 maart draaide de Tiangong-1 een baan met een gemiddelde hoogte van 216,2 km. Het embryonale ruimtestation was toen nog intact.
Op hol geslagen ruimtestation stort binnen enkele weken neer op aarde. Maar waar?
Het Europese Ruimtevaartbureau ESA voorziet de terugval tussen 30 maart en 2 april, al is dit volgens zijn Bureau voor Ruimteschroot ?zeer variabel?. De terugkeer zal plaatsvinden tussen 43 graden noorder- en 43 graden zuiderbreedte. ESA waarschuwt dat het nooit het exacte tijdstip en exacte plaats zal kunnen inschatten.

Tweede chauffeur in ziekenhuis

door Mijn Naam
Na het ongeval met een Belgische bus in het Duitse Beieren van zaterdag, ligt de tweede buschauffeur nog als enige zwaargewonde in het ziekenhuis in Duitsland. Dat meldt de VAB-Alarmcentrale zondagochtend. De organisatie maakte zaterdag bekend dat ze bijstand verleent aan twaalf Belgen. Tien van die twaalf personen hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Een elfde persoon wordt zondag gerepatrieerd, maar zal wel in Belgiƫ nog in het ziekenhuis worden opgenomen.
In totaal reisden zaterdagnamiddag twee personen van de VAB-Alarmcentrale en drie mensen van het Rode Kruis af naar Duitsland om eventuele repatriƫringen te organiseren en om de passagiers psychosociale bijstand te bieden. Bij hun aankomst hadden ze onmiddellijk contact met de slachtoffers in de twee ziekenhuizen waar zich op dat moment nog reizigers bevonden. Het Rode Kruis liet inmiddels via Twitter weten ook zondag in Duitsland te blijven.

VAB gaf in een mededeling een stand van zaken met betrekking tot de passagiers van de verongelukte bus. EƩn gezin van drie personen werd zaterdagavond al ontslagen uit het ziekenhuis en besloot om de reis naar Oostenrijk verder te zetten. Twee andere gezinnen, van alles samen zeven personen, mogen zondag het ziekenhuis verlaten en hebben ervoor gekozen terug te keren naar Belgiƫ. Na medisch akkoord zullen ze per vliegtuig en taxi hun terugreis aanvatten. EƩn gewonde vrouw wordt zondag om 13 uur met de ziekenwagen gerepatrieerd. Ze wordt daarbij vergezeld van haar partner. De tweede buschauffeur is zwaargewond en blijft voorlopig in Duitsland opgenomen, aldus VAB.

De Belgische bus van Linden Cars uit Rotselaar reed zaterdag kort na middernacht in op een vrachtwagen op de snelweg A3 bij Aschaffenburg. Een van de twee buschauffeurs, een man uit Herent, overleefde het ongeval niet.
Chinese sateliet stort neer op parking Aldi Maaseik
Brokstukken van ruimtetuigen komen wel vaker weer in onze atmosfeer terecht. Bijvoorbeeld toen in 2003 de space shuttle Colombia in de lucht ontplofte, of toen in 1979 een Amerikaans ruimtelabo brokstukken achterliet in Australiƫ. Slechts ƩƩn keer werd er een persoon op Aarde door geraakt. In 1997 kreeg Lottie Williams een brokstuk op zich in een park in Oklahoma. De vrouw werd geraakt, maar raakte niet gewond.

Tiangong-1 werd in september 2011 de ruimte ingestuurd. Het was eerder een test van de Chinezen, om nadien een volwaardig ruimtestation te kunnen lanceren. Er ging twee keer een bemande ruimtemissie naar het station.
Stille Oceaan?

China had het plan het ruimtetuig gecontroleerd weer naar Aarde terug te brengen, maar in 2016 liep het mis: de Chinese ruimtevaartorganisatie verloor de controle over het ?Hemels Paleis?. Sindsdien draait het toestel in een baan rond de Aarde, terwijl het steeds verder en verder zakt, waarbij het dus in een van de komende uren de atmosfeer zal binnendringen. Met 10 meter en een gewicht van zo?n 8,5 ton is dit een van de zwaarste objecten ooit dat ongecontroleerd terug naar de Aarde komt.

Volgens berekeningen van wetenschappers is de kans groot dat dit in de Stille Oceaan zal gebeuren. Als is dat lang nog niet zeker. De hele groene strook op onderstaande afbeelding zou kans maken op brokstukken.

Deel van Limburg even in het donker door stroompanne

door Mijn Naam
MAASEIK / KINROOI / BREE / DILSEN-STOKKEM - Door een grote stroompanne zaten grote delen van Maaseik, Kinrooi, Elen (Dilsen-Stokkem) en Opitter (Bree) zaterdagavond een tijdlang zonder stroom.
Infrax kwam ter plaatse voor herstellingswerken. Omstreeks 23.25 was het probleem opgelost.

Acteur Frank Aendenboom (76) onverwacht overleden

door Mijn Naam
De Antwerpse acteur Frank Aendenboom is in de nacht van 30 op 31 maart onverwacht overleden in zijn slaap. Dat meldt zijn kleindochter zaterdagavond. Hij werd 76 jaar. Aendenboom woonde al 47 jaar in Berchem.
Voor hij doorbrak op het televisiescherm en het witte doek was Aendenboom theateracteur. Hij was ook medeoprichter van het Raamtheater, het Antwerpse gezelschap dat bestond van 1977 tot 2010.

Aendenboom is onder meer bekend van zijn rollen in de jeugdreeksen ?Johan en de Alverman? (1965) en ?Dirk van Haveskerke? (1978), maar meer recent was hij te zien in onder meer ?Lili en Marleen? (1994-2010), ?Matroesjka?s? (2005) en ?Crimi Clowns? (2012). Daarnaast verscheen hij ook in meer dan veertig films, waaronder ?De Leeuw van Vlaanderen? (1985), ?Hector? (1987) en ?Frits & Freddy? (2010). In september 2014 kondigde hij aan dat hij zou stoppen met acteren. Hij speelde datzelfde jaar nog een rol in ?Crimi Clowns?.

Aendenboom was getrouwd met Rosemarie Bergmans, met wie hij samen acteerde in ?Johan en de Alverman?.

Op vrijdagvoormiddag 6 april vindt een publieke afscheidsplechtigheid plaats in Antwerpen. Hij zal later in intieme kring neergelaten worden op zee.