Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

burgemeester uitgedaagd

Twee jongeren die de spotlights opzochten gisteravond voor de camera van het Canvasprogramma 'Terzake' op het Muntplein zijn meteen op de vingers
door Mijn Naam
getikt door Brussels burgemeester Philippe Close. De PS'er heeft een duidelijke boodschap voor alle herrieschoppers: "We tolereren nu niets in het centrum."
Close werd om een reactie gevraagd op de rellen die gisteravond het centrum van de hoofdstad opnieuw op stelten zetten, maar nog voor de burgemeester kon antwoorden, verstoorden twee jongeren het interview door achter hem te gaan staan en de aandacht af te leiden. "Nu gaan jullie naar huis. Zo niet, gaan jullie met mij mee", reageerde de PS'er kordaat. Vervolgens greep de politie in, onder het toeziend oog van de burgervader en de tv-ploeg.
Het gebeurt wel vaker dat mensen een aantal seconden roem opzoeken door achter een geïnterviewde de show proberen te stelen, maar na de nieuwe rellen in de Brusselse binnenstad werd het optreden van dit duo duidelijk niet gesmaakt.
"Dat zijn mensen die hier blijven om de overheid te provoceren", verklaarde Close meteen na het incident. "Dat is niet normaal en dan komt de politie tussenbeide. Dat is de rol van de politie: de orde handhaven." De burgemeester heeft een duidelijke boodschap. "We tolereren nu niets in het centrum. Het is niet normaal dat mensen de politie en de overheid provoceren." Wie dat wel doet, zal opgepakt worden, besluit Close.

Na het geweld gisteravond in de Brusselse binnenstad zijn al vier minderjarigen gerechtelijk aangehouden, meldt het Brussels parket.
minderjarigen gerechtelijk aangehouden, meldt het Brussels parket.

"Het pamperen moet gedaan zijn. Jongeren moeten opnieuw schrik krijgen van de politie"

Voor de liberale politievakbond VSOA moet het gedaan zijn met het pamperen van de Brusselse jeugd. "Het 'dit zijn onze kiezers-beleid' van de afgelopen twintig jaar heeft duidelijk gefaald. En het wordt altijd maar erger. Daarom willen we dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een repressief actieplan opstellen", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.

De rellen van gisteren en afgelopen zaterdag waarbij jongeren in Brussel politieagenten aanvielen, zijn voor de politievakbond de spreekwoordelijke druppel. "Sinds 2000 is het bijna verboden om tussenbeide te komen bij bepaalde manifestaties. Ze willen zo politiek correct zijn waardoor ze de zaken niet benoemen en de realiteit ontkennen", zegt Houssin.
Dit is de kop voor de foto hieronder
Omdat de lokale autoriteiten in Brussel niet ingrijpen, richt de vakbond zich tot de ministers Koen Geens en Jan Jambon. "We willen dat er een repressief actieplan wordt opgesteld. Want het preventiebeleid dat nu geldt, haalt niets uit als er geen repressie is."
Nultolerantie

Concreet komt het erop neer dat VSOA vraagt om speciale ploegen zoals de VIP Police op te richten, die zouden dan "baldadige jongeren opzoeken en bij de minste overtreding verbaliseren", zegt Houssin. "Jongeren moeten weer schrik krijgen van de politie."

het weer

door Mijn Naam
vrijdag washet in het begin vier graden dan acht graden dus je moest een lekkere warme jas en shaal en muts aandoen

het vervolg van de rest

door Mijn Naam
Daarnaast dringt VSOA er bij Geens op aan om werk te maken van de omzendbrief, "die de minister had beloofd voor oktober", over nultolerantie voor geweld tegen politie. De politievakbond wil dat er ook een referentiemagistraat wordt aangesteld die ervoor moet zorgen dat "jonge criminelen die hulpverleners aanvallen, vitrines en wagens beschadigen, burgers intimideren" altijd worden vervolgd.

"De afgelopen twintig jaar gold een soort van tolerantiebeleid dat bedoeld was om de boel niet te laten escaleren. Het is echter net erger geworden. Ik verwacht dan ook een signaal van Binnenlandse Zaken", besluit Houssin.