Meer geld naar ontwikkelings hulp

Pagina 6

Middel voor zelfdodingPagina 2

Voedselbank ongezonderPagina 4

Het weer
Regen en wolken
Temp: 5 C
Wind: N3
Donderdag 30 november 2017 | Iris van der Weerd, Maud Diender, Annika Rietman en Dominique Wielink

Raket Noord-Korea

Noord-Korea heeft dinsdag een intercontinentale ballistische raket afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau.
Door: Maud Diender
De raket vloog vanuit de provincie Zuid-Pyongan in oostelijke richting en volgens het Amerikaanse Pentagon is het projectiel terecht gekomen in wateren die toebehoren aan de Japanse economische zone,
enkele honderden kilometers buiten de Japanse kust.
De lancering werd het eerst opgemerkt door specialisten van het Zuid-Koreaanse leger. In de VS bevestigde Pentagon-woordvoerder Robert Manning vervolgens het nieuws.
De Zuid-Koreanen en Amerikanen begonnen onmiddellijk met de analyse van de baan die de raket heeft beschreven voordat die in zee viel. Uit de eerste berekeningen bleek dat het projectiel een hoogte bereikte van 4.000 kilometer en 940 kilometer aflegde.
Een paar minuten na het afvuren van de Noord-Koreaanse raket heeft Zuid-Korea als reactie een rakettest uitgevoerd.
De nieuwe rakettest, na een adempauze van ruim twee maanden, werd niet alleen door Tokio ten strengste afgekeurd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson veroordeelde de provocatie ook meteen en riep alle landen op eensgezind door te gaan met de economische sancties tegen het regime van Kim Jong-un. Tillerson steunde het verzoek van Abe. Volgens de Italiaanse VN-afgevaardigde komt de
de Veiligheidsraad woensdagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen. De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde nog eens dat zijn beleid ten aanzien van Noord-Korea niet zal veranderen. ''Het is een situatie die we aankunnen''.
Ook de EU en de NAVO spraken hun afkeer uit. ''Dit is alweer een schending van de talrijke resoluties van de Veiligheidsraad. De regionale en internationale veiligheid wordt erdoor ondermijnd'', reageerde de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.
In Japan werd een 'J-Alert' uitgegeven in de verwachting dat het projectiel evenals bij twee vorige gelegenheden komt overvliegen om vervolgens ergens in de Grote Oceaan neer te komen. Bij de vorige test door het communistische regime van dictator Kim Jong-un op 15 september was dat het geval. Toen ging het om een Hwasong-12, een type voor de middellange afstand.Het is voor het eerst sinds september dat Noord-Korea een raket heeft afgevuurd.

Generatiekloof neemt steeds meer toe

Door: Iris van der Weerd
'Die jeugd van tegenwoordig' kennen we allemaal. Ouderen die toekijken hoe de jeugd hen, qua digitalisering en de volledige kijk op de wereld, in moordend tempo voorbij raast. Van telefoons met enorme snoeren naar draadloze smartphones met super snel internet. De particulieren eenmanszaakjes die overlopen werden door grote winkelketens waar alles online besteld wordt en voor jou thuis geleverd wordt. Jongeren die proberen net zoveel te werken als dat ze naar school gaan, om de laatste trends te kunnen betalen en hun sociale leven te onderhouden. Een behoorlijke druk die ouderen van nu, in hun jonge beschermde leven, niet kenden of meemaakten. Vele wetenschappers onderzoeken of deze generatiekloof uiteindelijk tot een conflict zal leiden tussen ouderen en jongeren. Hier meer over weten? Lees verder op pagina 4.
Zwarte pieten discussie
Door Maud Diender: De Nobelprijs voor de Vrede is vrijdag toegekend aan de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN), een organisatie die zich inzet voor een internationaal verbod op kernwapens. Dat werd bekendgemaakt door het Noorse Nobelprijscomité in het Noorse Nobelinstituut in Oslo. De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons werd in 2007 opgericht, en bestaat uit een coalitie van ongeveer 450 ngo's uit meer dan honderd landen. De voornaamste doelstellingen zijn het gebruik van kernwapens te verbieden, en het nucleaire arsenaal terug te dringen. Kijk verder op pagina 6.
Door Iris van der Weerd: 'Eigenlijk best gek, hè?' Met die slogan is het KWF begonnen met een bewustwordingscampagne over de gevaren van roken voor kinderen. Op veel te veel plekken is tabak beschikbaar waardoor de indruk ontstaat dat tabak normaal is. De tabakslobby noemt de kritiek 'volstrekt overtrokken'. Iedere dag beginnen er in Nederland ruim 100 jongeren onder de 18 met het roken van een sigaret, 37.000 per jaar. Daarom is KWF Kankerbestrijding gestart met een nieuwe campagne op onder meer tv, social media en billboards genaamd: 'Eigenlijk best gek, hè?' Meer hierover? Kijk verder op pagina 5.

Online verkopen blackfriday record

Door: Dominique Wielink
In de Verenigde Staten zijn tijdens Black Friday en Thanksgiving nog nooit zo veel online bestellingen gedaan, de verkoop records zijn doorbroken. Ook het aantal mobiele bestellingen zijn nog nooit zo hoog geweest
Retailers verkochten voor 7,9 miljard dollar via online bestellingen tijdens deze twee feestdagen, dit blijkt uit de gegevens van de 100 grootste webwinkels in de Verenigde Staten. Dit is maar liefst 17,9 procent meer dan vorig jaar.
Voor Cyber Monday, ook een dag waarbij internetwinkels stunten met aanbiedingen, wordt een omzet van ook nog eens 6,6 miljard dollar verwacht.
Dinsdag komt de nationale retail federatie met de cijfers van Thanksgiving, Black Friday en Cyber Monday, naar verwachtingen zullen deze cijfers hoger zijn dan de jaren voorheen.

Zwarte piet nou wel of geen discriminatie?

Door: Annika Rietman
Het is weer bijna 5 december en dat betekent dat sint en zijn pieten weer in het land zijn, maar dat betekent ook dat de zwarte pieten discussies weer van start gaan. Verschillende mensen zijn tegen zwarte piet, ze vinden dat het discriminatie is en racisme. Maar is dat het eigenlijk wel? En waarom vinden deze mensen dit allemaal? Het is toch gewoon onze Nederlandse traditie. Veel mensen zeggen daarom ook dat de mensen die tegen zwarte piet zijn maar weg moeten gaan uit Nederland. Zo komen er van beide kanten discussies, met aan de ene kant de mensen die tegen zwarte piet zijn en van alles vinden waarom zwarte piet zo slecht is en aan de andere kant de mensen die voor zwarte piet zijn en vinden dat de mensen die tegen zijn niet zo moeten zeuren omdat het een Nederlandse traditie is. Wil je meer lezen over de zwarte pieten discussie? Lees dan verder op pagina 3 - Annika Rietman.