Wat betekent mijn naam eigenlijk?

Alles over je achternaam

naamgeving in andere landen, hoe loopt het daar?

Het weer
koud en mistig Temp: 10 C
Wind: N3
Donderdag 18 november 2010 | De namenkrant, sinds 2010 | Gratis editie

De namenkrant

Milan van nu en Amedé van vroeger, wat is het verschil? Waarom veranderen namen doorheen de jaren? En hoe zat het vroeger?
door Jozefien Perdieus
Vroeger kozen de mensen meestal voor namen als Martin, Paula, Gerard maar tegenwoordig zijn de namen
helemaal anders. Men is veel meer geneigd om namen uit een vreemde taal te kiezen zoals Milan dat afkomstig is uit het Slavisch en Liam dat dan weer afkomstig is uit het Iers. Men kiest vooral voor namen uit het Hebreeuws en uit het Germaans, deze zijn zowel voor jongens als voor meisjes. Vroeger deed men juist het tegenovergestelde en koos men voor namen uit hun eigen taal zoals Martin
dat afkomstig is uit het Frans en Gerard uit het Nederlands. Dit komt waarschijnlijk doordat men nu veel meer op reis gaat dan vroeger en men veel meer naar tv kijkt in vreemde talen dan neemt men bijvoorbeeld namen uit het Amerikaans. Toch blijven de Vlaamse en Franse namen in de top 10 staan zoals Daan dat op de 5de plaats staat en Julie op de 10de.
Vroeger werden bij namen meestal kalenderheiligen of namen van oude bekendheden gebruikt. Dit komt omdat dit in de Franse wet stond, tot 1970 was deze Franse wet bij ons van toepassing. In deze wet stond dat enkel dit soort namen mochten opgenomen worden in het rijksregister. De namen die hierin opgenomen werden, waren in werkelijkheid niet de roepnamen die gebruikt werden. Wanneer men vroeger volgens het rijksregister
Franciscus heette zal de roepnaam waarschijnlijk Frans geweest zijn. Vandaag de dag zijn al deze regels vervallen. Je kan het zelfs zo zeggen,' ALLES MAG, behalve'. Op deze regel van 'alles mag' zijn 2 uitzonderingen: 1. De naam mag niet in het register worden opgenomen wanneer hij ongepast is. 2. De naam mag niet gebruikt worden wanneer deze overeenkomt met een reeds bestaande achternaam.

Maar wat betekenen ze eigenlijk?

door Lise Van Reeth
Als we kijken naar de herkomst van De zes populairste namen anno 2010 vinden we verschillende oorsprongen. Lars komt van het Scandinavisch, Lucas va het Grieks en Milan komt dan weer van het Slavisch. Bij de meisjes Komt Marie van Het Hebreeuws, Emma uit het Germaans en Noor heeft haar herkomst uit het Arabisch.
De betekenis is ook heel uiteenlopend van God is mijn licht voor Noor tot Lief en Roem voor Milan. Emma betekent groot en geweldig, Marie bitterheid. Tot slot betekent Lucas licht en Lars is afgeleid van Laurier.
Waarom heet mijn kind Sydney?
Naamkeuze wordt bepaald door allerlei externe factoren. De meeste mensen kiezen nog steeds een naam omdat ze door deze naam vernoemd worden naar een ander familielid maar ook de redenen 'ik vind de naam mooi', 'hij heeft een mooie klank' en 'het is een leuke naam' scoren goed. Het Nederlandse instituut Meertens heeft een enquête gedaan bij 3.119 ouders over hun motieven voor naamkeuze. Een aantal van de ouders heeft wel meerdere redenen opgegeven. In het totaal waren er 3.987 motieven. De belangrijkste:
1. Vernoemd naar familie
2. Mooie klank
3. Mooie naam
4. Leuke naam
5. Ongewone/bijzondere naam
6. Buitenlandse naam
7. Vernoemd naar idool
8. Uit voornamenboekje
9. Past bij naam ander kind
10. Nederlandse naam

Het gekste ooit

door Lien Slagmolen
Hoe zou jij je kind noemen? Iedereen heeft hierover een andere mening en iedereen vindt andere namen mooi. Gekke namen? Je vindt ze nooit gek genoeg! Spectaculair is altijd de lijst met namen die slechts één keer werden gegeven. Onder anderen Mowgli, Dolfke, Zappa, Ster, Texas, Tigerlily , aya en Zazie hebben zich in 2002 bij de Belgische bevolking aangesloten.

Lars en Marie zijn graag gezien!

door Lise Van Reeth
door Lise Van Reeth
Wie een naam kiest voor zijn kindje heeft tegenwoordig wel erg veel keuzen. Er is geen beperking meer zoals vroeger. Wat kiezen ouders tegenwoordig voor hun jonge spruit? De top tien Jongens
Lars
Lucas
Milan
Louis
Daan
Kobe
Liam
Matthis
Wout
Senne
De top tien meisjes
Marie
Emma
Noor
Julie
Lotte
Louise
Elise
Ella
Lore
Fien