Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Mount Agung barst uit

Op het Indonesische vakantie-eiland Bali wordt bang afgewacht of en wanneer de vulkaan
door Mijn Naam
Indonesië telt 127 actieve vulkanen en dus kijkt men er niet van op als het weer ergens rommelt, maar Mount Agung wordt toch wel erg nauwlettend in de gaten gehouden. De vulkaan in het noordoosten van Bali,
op 75 kilometer van de toeristische stad Kuta, is opnieuw actief sinds augustus, maar het lijkt er sterk op dat de vulkaan elk moment kan uitbarsten nu dagelijks honderden bevingen worden gemeten op de site. Woensdagnamiddag was er zelfs sprake van een aardbeving met een magnitude van 4,3. Dat kan erop wijzen dat de lava een weg naar buiten zoekt.
De lokale autoriteiten hebben alvast de noodtoestand uitgeroepen en de afgelopen dagen werden al meer dan 80.000 mensen geëvacueerd. De veiligheidszone rond de vulkaan is op sommige plaatsen uitgebreid tot twaalf kilometer. Het grootste deel van Bali is overigens ?gewoon veilig?.
Vakantiegangers moeten er rekening houden met een herhaling van het scenario in 2015, toen het vliegverkeer boven Bali enkele dagen werd geschrapt na de uitbarsting van vulkaan Raung. ?Wanneer de vulkaan uitbarst is er sowieso ook een aswolk waardoor het luchtverkeer zal moeten worden omgeleid?, aldus Bryan. ?Afhankelijk van de wind en de duur van de uitbarsting, zal de luchtruimte boven Denpasar opnieuw moeten worden afgesloten.?
De autoriteiten hebben tien luchthavens voorbereid op het omleiden van vluchten naar Bali, in geval van een vulkaanuitbarsting. Het ministerie van Transport heeft ook honderd bussen klaarstaan, om toeristen naar de luchthavens van de naburige eilanden Java en Lombok te brengen indien nodig.

Witte Helmen krijgen Vredesprijs

door Mijn Naam
De White Helmets of Witte Helmen, de vrijwilligers die slachtoffers vanonder het puin halen in Syrië, hebben de Vredesprijs Ieper gekregen. De prijs wordt uitgereikt op 11 november
Ik kan alleen maar zeggen dat deze prijs ons motiveert om ons werk om mensenlevens te redden, voort te zetten", reageert Ismail Alabdullah, een van de reddingswerkers van de Witte Helmen, bij VRT Nieuws. "Het is belangrijk dat de hele wereld naar ons kijkt en ziet wat we doen. En dat het het lijden van het Syrische volk gezien wordt."

Ismail Alabdullah werkt al vier jaar als reddingswerker voor De Witte Helmen. Hij was in Aleppo voor de vrijwilligersorganisatie verplicht werd om de stad te verlaten. "We hebben ons best gedaan om in Aleppo te blijven", zegt hij. "Vorig jaar was een van de moeilijkste jaren voor ons. We werden gedwongen om de stad te verlaten na hevige bombardementen die alles hebben verwoest."

De Vredesprijs Ieper wordt elk jaar uitgereikt op 11 november. Een jury bepaalt wie de genomineerden zijn, waarna de inwoners en scholieren van Ieper de lauraat kiezen. Vorig jaar kreeg de jonge Pakistaanse activiste Malala Yousafzai de prijs.
aanslag Bir-al-Abed
Extremisten hebben een bloedbad aangericht bij een moskee in het Egyptische Bir-al-Abed in de Sinaï. Ze lieten één of meerdere explosieven afgaan en schoten op gelovigen. Zeker 235 mensen kwamen om het leven. 109 anderen raakten gewond.

Staatsmedia toonden beelden van bebloede slachtoffers en lichamen in de moskee die waren bedekt met dekens. "Ze schoten op mensen die de moskee verlieten", zei een inwoner. "Ze vuurden ook op de ambulances."
De aanvallers reden volgens bronnen in vier terreinwagens naar het gebedshuis, waar gelovigen waren bijeengekomen voor het vrijdaggebed. De moskee zou ook worden bezocht door aanhangers van het soefisme, een mystieke traditie binnen de islam. Jihadisten zien soefi's als ketters.

Een hoge functionaris vertelde dat gewapende omwonenden nog probeerden de aanvallers te dwarsbomen. De extremisten sloegen volgens de bron op de vlucht toen veiligheidstroepen arriveerden.

Paradise Papers

door Mijn Naam
Een nieuw gegevenslek van 13,4 miljoen documenten legt de banden bloot tussen Rusland en de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross. Het onthult de geheime activiteiten van Canadees premier Justin Trudeaus fondsenwerver en de offshore-belangen van de Britse Queen en meer dan 120 politici wereldwijd. Knack werkte mee aan de #ParadisePapers. Hier vindt u alle artikels uit het dossier.

slavenhandel in Libië

door Mijn Naam
Vanwege de dramatische mensenrechtensituatie in Libië en berichten over slavenhandel hebben de deelnemers van de Europees-Afrikaanse top gisteren en vandaag in Abidjan een overeenkomst bereikt over een evacuatieplan. De Libische minister-president Fajis al-Sarradsch stemde volgens bronnen binnen de Duitse regering woensdagavond ermee in dat de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) toegang krijgen tot de kampen die binnen zijn machtsgebied liggen. Migranten die het land willen verlaten, zouden daar zo de kans toe krijgen.