Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

Echte liefde

Echte liefde: ooievaar vliegt elk jaar 14.500 km om kleintjes te maken met wijfje dat niet kan vliegen
Yasmine Moussaoui
Het verhaal van de ooievaars Klepetan en Malena is er één van liefde en toewijding. Klepetan, het mannetje, vliegt elk jaar 14.500 km
van Zuid-Afrika naar Kroati√ę naar zijn Malena, die hem al 62 kleintjes schonk. Malena is gehandicapt en kan niet vliegen, maar daar ziet Klepetan geen graten in.

Eind vorige maand kwam Klepetan weer aan in het Kroatische dorpje Brodski Varos, voor het zestiende jaar op rij al. Overwinteren doet hij in Zuid-Afrika, maar de voor de liefde van zijn leven keert hij telkens weer terug naar Kroati√ę. Door hun langeafstandsrelatie zijn de ooievaars ware celebrities geworden in Kroati√ę.
Samen televisie kijken

In 1993 adopteerde Stjepan Vokic, inmiddels een 71-jarige weduwnaar, Malena. Hij vond het dier in een vijver, gewond door hagel van jagers. De winter brengt ze door in wat Stjepan ?een ge√Įmproviseerd Afrika? noemt, een opslagplaats met verwarming en een nest. In de lente maakt de man voor Malena een nest op het dak van het gebouw.
Klepetan leert zijn nakomelingen vliegen vooraleer hij begin augustus met hen weer vertrekt naar zuidelijk Afrika om er te overwinteren. Dan zit Malena weer alleen bij Stjepan, die haar in bad doet en zalf op haar poten doet om te verhinderen dat ze uitdrogen. ?Ik neem haar ook mee als ik ga vissen en we kijken zelfs samen televisie?, vertelt Stjepan aan AFP. ?Had ik haar destijds in de vijver achtergelaten, dan zouden de vossen haar opgegeten hebben. Maar ik hen haar lot gewijzigd, en nu ben ik dus verantwoordelijk voor haar leven.?
Klepetan draagt een tracking ring, die verraadt dat zijn laatste winterbestemming in de buurt van Kaapstad lag, 14.500 km van Malena verwijderd. Hij was iets meer dan een maand onderweg van Zuid-Afrika naar Kroati√ę, waar naar schatting 1.500 koppels witte ooievaars leven. Cigoc, in centraal Kroati√ę, werd in 1994 uitgeroepen tot het eerste Europese ooievaarsdorp. Er wonen meer dan 210 ooievaars op daken en lantaarnpalen, meer dan het dubbele van het aantal mensen dat in het dorp

Zo viert Koning Filip

Yasmine Moussaoui
Koning Filip is vandaag jarig: hij wordt 58 jaar. Zoals gebruikelijk zijn er daarvoor geen publieke festiviteiten, en we weten ook niet of koningin Mathilde zijn lievelingstaart heeft gebakken. Wel postte de koning een foto op Facebook. Daaruit blijkt dat hij vandaag... schildert.

Filip wordt vandaag 58 jaar en dankt zijn landgenoten voor de wensen met een foto op de sociale media. Op het beeld is te zien hoe hij aan een schilderij bezig is. Het blijkt dat koning Filip van schilderen houdt - een hobby die nog niet bekend was bij het publiek. Zijn meest recente kunstwerk is een portret van koning Boudewijn. Filip wil met het schilderij hulde brengen aan zijn geliefde oom die op 31 juli precies 25 jaar geleden overleed. Het schilderij zal worden tentoongesteld tijdens de zomeropening van het paleis dit jaar.
Dit is de kop voor de foto hieronder
Eléonore

De koninklijke familie kan dit weekeinde alvast nog een verjaardag vieren, want Filips jongste dochter Eléonore wordt maandag 10 jaar. Die dag overigens wordt Filips neef en collega groothertog Henri van Luxemburg 63 jaar.
Iets op til?

?De beslissing om het burgemeesterschap door te geven, ligt in mijn handen en niet in die van mijn partij?, reageert Ignace Dereeper. ?Ik heb de CD&V in Oudenburg wel altijd een warm hart toegedragen en als trouwe partijman wil ik dat onze partij ook de volgende verkiezingen wint. Dat is al sinds 1966 zo, toen ik lid werd. Maar er is inderdaad iets op til en voorlopig wil ik niets bevestigen noch ontkennen. Ik ben bezig met een verklaring op te maken en er moet ook nog antwoord komen uit Brugge en Brussel

Owusu stopt voor Antwerp-fans

Yasmine Moussaoui
Met zijn twee doelpunten in de derby tegen Beerschot Wilrijk was William Owusu vanmiddag uiteraard dé held bij de supporters van Antwerp. Bij het buiten rijden van de Bosuil botste de 28-jarige Ghanees op een trosje rood en witte fans. Owusu stapte uit zijn wagen en werd dan ook luidkeels bezongen door zijn supporters. Waarop de fans hun derbyheld de lucht in staken. ?Merci William, merci William, merci?, klonk het.

Velle als burgemeester naar verkiezingen?

Yasmine Moussaoui
Als we de geruchten mogen geloven, geeft uittredend burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) zijn sjerp door aan partijgenoot Peter Velle nog voor de komende verkiezingen. ?Ik wil niets bevestigen, noch ontkennen?, reageert Dereeper.

In januari werd al bekend dat Ignace Dereeper (71), die sinds 1989 onafgebroken het ambt van burgemeester in zijn stad bekleedt, geen zesde ambtstermijn meer ambieert.

Hij zal niet meer op een lijst staan en laat het lijsttrekkerschap voor CD&V over aan zijn gedoodverfde opvolger Peter Velle (47), huidig tweede schepen. Dat zou unaniem op vraag van de Oudenburgse CD&V-afdeling zijn geweest. Een half jaar vooraleer hij definitief zou stoppen met politiek, zou hij echter al plaats ruimen voor Peter Velle. Een handige manoeuvre van zijn partij zodat hun kandidaat met enige voorsprong op andere lijsttrekkers de laatste rechte lijn naar de verkiezingen induikt?