Symbolica wint belangrijke pretpark-prijs

Baron 1898 heeft veel storingen: lange rijen het gevolg

Legoland Billund opent revolutionaire achtbaan

Het weer
Zon en wolken
Temp: 13 C
Wind: Z3
Woensdag 15 November 2017 | Pretpark Krant, de infokrant over achtbanen sinds 2000 | Klassieke editie

Een wilde geschiedenis

Deze klassieke editie van de Pretpark Krant staat in het teken van de allereerste achtbanen op aarde. Wie kwam op het idee en waarom is het concept zo populair?
door Harmen Dreesman
BEHLINGEN- De achtbaan is een parcours die je in een karretje aflegt aan de hand van zwaartekracht. Afijn, dat zijn de achtbanen van nu. Het was oorspronkelijk een parcours in de vorm van een 8 waar karretjes
overheen reden. Dit was een razend populair concept. Rond 1900 kwam ontwerper John Miller met een concept waarbij bezoekers om hoog werden getrokken in een karretje om vervolgens weer naar beneden te suizen. Dit was de eerste stap naar de moderne achtbaan. Dit was een razend populair concept. Veel parken kochten een achtbaan van John Miller. Deze achtbanen hadden een constructie van hout. Doordat deze constructie van hout was, werd naarmate van tijd de achtbaan ruwer en slechter te onderhouden. Om dit te voorkomen, bedacht Anton Schwarzkopf in 1954
een achtbaan met een stalen constructie. Hierdoor zou de achtbaan minder snel ruw worden, was de baan makkelijker te onderhouden en kon de baan wildere en meer intense contouren maken. Anton bedacht het concept zo dat de baan snel afgebroken kon worden, worden vervoerd en daarna weer snel opgebouwd. Zo is gelijk de kermis-achtbaan ontstaan. Maar het ging gelijk mis. Doordat de achtbaan zo groot en complex en het gebrek aan kennis van de medewerkers, duurde het tot 1957 voordat Anton voor het eerst een veilig ritje kon maken in zijn eigen ontworpen achtbaan. Anton vernoemde zijn bedrijf
ontworpen achtbaan. Toen bleek dat het concept aansloeg op de kermis, wouden vele pretparken ook een achtbaan hebben van Schwarzkopf. Maar dat succes bleef niet lang alleen voor Schwarzkopf. Mensen zoals Patrick Spieldiener, de oprichter van Intamin AG, de vrienden Walter Bolliger en Claude Mabillard, bekend van B&M en Hendrik op het Veld, bekend van Vekoma, begonnen hun eigen productie en handel in achtbanen. Zij ontwikkelden ook allemaal hun eigen type achtbaan. De achtbaan veroverde de hele pretparkwereld en zette de beurs letterlijk op zijn kop.
Hedendaags kunnen wij genieten van over 100 verschillende achtbaantypes van over 30 verschillende bouwers. Elke jaar worden er tientallen achtbanen bijgebouwd. Maar we moeten elk jaar ook weer afscheid nemen van een aantal klassiekers. Of je ze nou leuk vindt of niet, ze zullen er altijd blijven en er zullen altijd nieuwe worden gebouwd, en in deze tijd meer dan ooit tevoren. Dus als je een keer een ritje maakt in een achtbaan, bedenk dan maar dat deze een geschiedenis heeft, een hele wilde zelfs.

Vernieuwd maar vertrouwd

door Harmen Dreesman
IDAHO - Oude houten achtbanen zijn ruw. Vele pretparken kiezen er na een tijdje voor om de achtbaan te sluiten en te slopen, om na een tijdje weer een nieuwe achtbaan neer te zetten, meestal van staal. Of ze kiezen ervoor om de achtbaan te ´retracken´. Dit houdt in dat het pretpark de ruwe delen verwijderd een opnieuw opbouwt. Maar er is ook nog een andere optie. Namelijk de achtbaan slopen en een identieke lay-out te laten opbouwen door Rocky Mountain Construction, afgekort RMC. Dit bedrijf, opgericht door Fred Grubb en Suanne Dedmon, is de laatste jaren een echte trend aan het worden in de pretparkwereld. Vele oude houten achtbanen hebben al plaats gemaakt voor een model van RMC. De lay-out herkend zich door wilde contouren en inversies die nooit mogelijk waren geweest op een normale houten achtbaan.
Anton Schwarzkopf in één van zijn eerste achtbanen.
BRUSSEL - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.
Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.

Kop bij klein artikel onderaan de pagina

door Mijn Naam
BRUSSEL - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.

Kop artikel rechter kant

door Mijn Naam
BRUSSEL - Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen. Klik op de tekst om hem aan te passen.