Je eigen krant maken!2/3

Druk je krant af en deel hem uit!


3

Stuur je krant door naar anderen


4/5

Het weer
Zon en wolken
Temp: 22 C
Wind: N3
Dinsdag 4 November 2008 | zelfkrantmaken.be , je eigen krant maken, sinds 2008 | Gratis editie

opletten met opladers

Als je leven je lief is, doe je er goed aan om wakker te zijn wanneer je gsm oplaadt. Dat blijkt uit een advies van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC). ?Er zijn gsm?s die ?s nachts vonken produceren en er is dus risico op brand.?
niet zo zeldzaam!
Gsm's die tijdens het opladen plots ontploffen of vonken produceren, zijn niet zo zeldzaam als we denken, zegt Scott Wolfson v. ?Het is daarom verstandig dat je altijd in de buurt bent en zeker niet slaapt wanneer je je telefoon laat opladen.?
Toen de brandweer aankwam, was het huis al gevuld met rook. ?We hebben de brand snel kunnen blussen, maar toch is er veel rookschade?, zegt commandant Lieven Rijckaert van de brandweer van Tielt. ?De woonkamer en de keuken zijn zwartgeblakerd, daardoor is het huis onbewoonbaar.? De man zal bij familie overnachten
Het gebeurt wel vaker dat oververhitte telefoons of opladers een brand veroorzaken. Eerder deze maand gebeurde hetzelfde in een studio in Westende. Er moesten toen dertig mensen geƫvacueerd worden.

De brandweer waarschuwt nog eens om geen gsm?s op te laden in de buurt van brandbaar materiaal, zoals een in zetel of in een bed. Vorig jaar liepen dertig mensen brandwonden op omdat ze in slaap.

smartphone in brand gevlogen naast slapende tiener

door Mijn Naam
Zoals ze altijd deed voor ze ging slapen, hing Ariel Tolfree (13) haar Samsung Galaxy aan de oplader voor ze ging slapen zodat die ?s nachts kon opladen. Ze legde het toestel onder haar kussen, want, je weet nooit wie je zelfs ?s nachts dat belangrijke berichtje gaat sturen. ?s Ochtends zag de telefoon er zo uit:
Dit is de kop voor de foto hieronder
.

tips voor het opletten van laders

stappen
- Je smartphone laten vallen is nooit een goed idee. Daardoor kunnen er defecten ontstaan aan de batterij.

- Hitte moet je vermijden. Hou je toestel er altijd zo ver mogelijk van weg.

- Hou je toestel en vooral de batterij ver weg van metalen voorwerpen.

- Als je batterij ooit nat geweest is, is er een verhoogd risico op problemen.

- Let op met de lader die je gebruikt. Heel goedkope laders of exemplaren die niet speciaal voor jouw toestel gemaakt zijn, houden risico?s in

Woning onbewoonbaar na brand door GSM-oplader

oppassen!
"Voorbijgangers konden de bewoners tijdig waarschuwen, maar door de brand is de woning voorlopig onbewoonbaar." Bewoners Tom Vandesompele, Delphine Decraemer en hun baby worden voorlopig opgevangen door familie. "Elk elektrisch toestel kan kortsluiting veroorzaken", reageert brandexpert Tim Renders. "Zelf laad ik 's nachts nooit gsm's of tablets, maar zoiets kan je niet algemeen afdwingen. Daarom is mijn advies altijd: nooit op een bed of vlak bij brandbaar materiaal een toestel opladen en plaats in de kamer waar je dergelijke toestellen oplaadt altijd een rookdetector, zeker als het je slaapkamer is." Volgens Renders laten elektronicagebruikers hun opladers ook al te vaak in het stopcontact zitten wanneer ze hun toestel al afgekoppeld hebben. "Het verbindingsstukje blijft 220 volt omzetten en dus warmte afgeven", klinkt het. "Verwijder dus na het opladen je kabeltje onmiddellijk om brand te voorkomen."